Передплата 2024 «Добрий господар»

Власник «вілли Бачевських» поверне будівлі жовтий колір

Чиновники Львівської міської ради нарешті змусили власника вілли Бачевських по вул. Вітовського, 35-а (юридична особа — ПП «Кас Консалтинг») перефарбувати спотворений фасад вілли у жовтий колір.

Штрафувати на суму 170 тисяч гривень за нищення фасаду наразі не будуть, бо це, мовляв було попереднє рішення комісії міської ради. Про це повідомила «ВЗ» начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

В управлінні охорони історичного середовища «ВЗ» сказали, приміщення вілли Бачевських орендує депутат Львівської міської ради від фракції «Свобода» Андрій Рікота. Чи це він робив реконструкцію фасаду історичної будівлі? І який комерційний заклад постане у віллі? Помічниця депутата пані Юлія сказала, він перебуває на відпочинку за кордоном. Та журналіст «ВЗ» таки додзвонилася до пана Рікоти. Але депутат не захотів конструктивного спілкування. Сказав, що це наклеп чиновників мерії, і насправді він не має відношення до вілли Бачевських.

Нещодавно фасад вілли Бачевських перефарбували з жовтого у потворний сірий колір. Нищення фасаду викликало неабияке обурення захисників історичної спадщини. Вілла Бачевських — пам’ятка архітектури місцевого значення, збудована 1926 року. Архітектор — Вітольд Якімовський. У міжвоєнний час у цьому будинку проживав власник лікеро-горілчаної фабрики Стефан Бачевський. За Польщі тут розміщувався почесний консулят Австрії, а в часи Радянського Союзу — дитячий садок. Згодом у віллі заселився банк.

«Власник вілли намагається виконати наш припис щодо повернення будинку природного жовтого кольору, — наголосила Лілія Онищенко. — Він вивчив історію кольористики львівських вілл і зрозумів, що сірий колір — неправильний. Роботи на цьому об’єкті почалися приблизно півроку тому із заміни вікон. На ці роботи власник вілли не має погоджень, зокрема, паспорта впорядкування фасаду, жодної проектної документації щодо перепланування. Ми звернулися у кілька інстанцій — Інспекцію держархбудконтролю Львівської області, бо це пам’ятка архітектури, а також у поліцію, щоб з’ясувати, хто реальний власник. Зайти у приміщення будинку наші працівники не змогли. Робітники сказали, що це приватна власність».

Підпис. Так сіро і непривабливо зараз виглядає спотворена пам’ятка архітектури… Та невдовзі історичному будинку мають повернути оригінальний колір.

Схожі новини