Передплата 2024 «Добрий господар»

Насувається затемнення століття: названо дату сходу «кривавого місяця»

  • 24.07.2018, 11:36
  • 576

У п’ятницю, 27 липня, в усьому світі спостерігатиметься найдовше повне місячне затемнення за сто років.

У сукупності це небесне явище триватиме близько години і 43 хвилини, але часткове затемнення до і після повної фази триватиме годину і шість хвилин, пише СNN.

Крім того, повний місяць під час затемнення перефарбується у драматичний колір. Залежно від погодних умов «кривавий місяць» може бути іржавим, цегляним або червоним.

«Місяць не завжди перебуває в ідеальної відповідності до Сонця і Землі, тому ми не отримуємо його затемнення в кожному місячному циклі, — сказав Бред Такер, астроном з Дослідницької школи астрономії та астрофізики Австралійського національного університету. — Ви побачите, як схід Сонця та захід Землі висвітлюють поверхню Місяця — на відстані понад 350 000 км. Якби ви були на Місяці, ви б побачили повне сонячне затемнення, оскільки Земля блокувала б Сонце».

Цей повний місяць у липні також відомий як «міні-місяць», бо він знаходиться найбільш далекій відстані від Землі і здається маленьким.

Люди в Австралії, Новій Зеландії, Європі, Африці та Азії матимуть кращу можливість для спостереження затемнення, в той час як заключні етапи явища після заходу сонця будуть помітні в деяких частинах Південної Америки.

Для тих, хто знаходиться на Близькому Сході і на Мадагаскарі, затемнення відбуватиметься близько опівночі, а люди в Європі і Африці зможуть краще це бачити між заходом сонця і опівніччю. Азія, Індонезія і Австралія побачать це між опівніччю і сходом сонця в суботу.

А ось Північна Америка, більша частина Тихого океану і значна частина Арктики нічого не побачать.

Схожі новини