Передплата 2024 ВЗ

Землю двічі за добу накриє магнітна буря

  • 23.07.2018, 19:17
  • 622

На думку астрономів, протягом літа Сонце має дуже низьку активність.

Магнітна буря, про яку попереджали астрономи, накриє землю у вівторок, 24 липня. Пік геомагнітної активності припадає на 5−8 години ранку. Потім протягом дня геомагнітна активність спаде, але знову підвищиться через добу у той самий час 25 липня, у середу.

Згідно з даними Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця, найвищий пік магнітної бурі припадає на ранок вівторка і протримається аж до обіду. А у середу підвищення геомагнітної бурі буде трохи коротшим — лише кілька годин.

За словами астрономів, сонячна активність цього літа впала до нуля, і навіть великі групи плям, що з’являються на сонячному диску, вже не здатні на виробництво спалахів. Це додатково підтверджує і постійне спостереження однієї з найбільших активних ділянок цього року, поява якої з видимого боку сонячного диску наразі не призвела навіть до незначного підвищення потоків сонячної радіації. Загалом, на думку астрономів, протягом літа Сонце має дуже низьку активність. Причина — у надто простій структурі магнітного поля, яка не має можливості для спалахового енерговиділення. Другим фактором є відносно слабка величина магнітного поля, енергія якого недостатня для помітних спалахів.

Якщо нічого не зміниться, то чергова спроба світила прокинутися і полякати найближчі планети величезними спалахами, знову закінчиться невдачею. Судячи з останніх двох-трьох місяців, ніяких спалахових ресурсів у Сонця, яке проходить зараз через 11-річний мінімум, зовсім не залишилося. Тому цього літа Сонце, переконують у Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця, стало ідеальним об’єктом, що дарує винятково тепло і світло без будь-якої шкоди.

Схожі новини