Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Новий виборчий кодекс вже восени може бути прийнятий Верховною Радою — нардеп

  • 22.07.2018, 13:58
  • 362

У Верховній Раді України триває робота над проектом нового Виборчого кодексу, за нього можуть проголосувати вже восени.

Про це «Апострофу» розповів один з авторів кодексу, народний депутат від «Блоку Петра Порошенко» Олександр Черненко.

За його словами, на даний момент документ ще не готовий до голосування.

«Ми, звичайно, можемо його внести до зали, можемо проголосувати, але я перший, хто не бути готовий у такому вигляді його підтримати. Можна багато закидати, чому робоча група повільно працює. Ми дійсно дуже довго починали, але сьогодні робоча група працює в режимі два засідання на тиждень, доволі інтенсивно. Але це доволі серйозний документ, він потребує багато поправок. Зараз більшість депутатів на канікулах, і робоча група тимчасово припинила свою роботу. Я думаю, що нам треба не менше місяця інтенсивної роботи, щоб все-таки пройти всі правки, підготувати документ до другого читання. Якщо буде політична воля парламенту і внесення в зал до другого читання, то ми вже посидимо ночами і документ підготуємо, а парламент хай розглядає», — зазначає Черненко.

Також нардеп вважає, що перехід дискусії навколо проекту Виборчого кодексу з професійної площини в політичну може бути для цього проекту шкідливий.

«Усі говорять про Виборчий кодекс лише як про зміну правил гри на парламентських виборах. Це набагато об’ємніший документ, ніхто не говорить про місцеві вибори, ніхто не говорить про процедурні моменти. А для мене процедура набагато важливіша, ніж питання бар’єру чи виборчої системи. Тому що за хорошої процедури, чітко виписаної, ми навіть з чинною виборчою системою можемо провести нормальні вибори», — підкреслює він.

Щодо строків, Черненко каже, що в разі відповідного рішення парламенту проект кодексу може бути внесений в зал у вересні-жовтні 2018 року, проте розгляд другого читання з усіма поправками займе не менше двох пленарних тижнів, які в свою чергу будуть тривати календарний місяць. В даний момент, за словами нардепа, проводяться регіональні обговорення Виборчого кодексу з місцевими політиками та експертами. Ряд таких регіональних обговорень буде тривати останні десять днів липня.

Схожі новини