Передплата 2024 «Добра кухня»

«Останній з племені» вижив всупереч цивілізації

У Бразилії оприлюднили відео людини з джунглів, яка не контактує з сучасним світом

Бразильське урядове агентство розмістило у мережі відео про чоловіка, відомого як «Останній з племені». Правозахисні організації знають про його існування майже 30 років. Він, як і його покійна подруга, не бажав контактувати з цивілізацією.

Survival International, яка тісно співпрацює з ООН, повідомила про цей випадок. Організація посилається на звіти урядового агентства FUNAI, яке й виклало в інтернет цей запис. На відео «Останній з племені» у своєму природному середовищі, тобто у джунглях тропічної Амазонки.

«Останній з племені» не підтримує зв’язок з цивілізацією. Ніхто не знає його історії, і невідомо також, скільки йому років. Ймовірно, його плем’я знищили колоністи та фермери, які прийшли на ці терени у 70-х роках минулого століття. Тоді було звичною практикою наймати вбивць, які «ліквідовували» туземців. «Останній з племені» вижив і з тих пір тримається відлюдником.

Організації на кшталт Survival International не втручаються у життя цього самітника, але уважно пильнують за його перебігом. Вони, до прикладу, знають, що «Останній» вирощує кукурудзу, маніоку, папаю та банани. Він полює на тварин, викопуючи двометрові ями. Він також будує оселі з соломи і також копає там ями, які, очевидно, мали б служити йому сховком на випадок нападу.

Альтаїр Альгаєр, керівник FUNAI, каже, що цю людину «ніхто не знає», що «вона втратила майже все, навіть своє плем’я, але доводить, що можна вижити без контактів з іншими людьми». Він додає, що, на його думку, для «Останнього» було б добре, якби він жив далеко від цивілізації.

У свою чергу, директор Survival International Стівен Коррі, вважає, що «примітивні племена, відрізані від цивілізації, не є реліктами далекого минулого». «Вони живуть тут і зараз, вони — сучасні і є важливою частиною різноманітного людства. Однак на них чекає катастрофа, якщо їхні території не будуть захищеними».

Схожі новини