Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Одержимі сексом

ВООЗ офіційно визнала гіперсексуальність психічним розладом.

Нездатність контролювати сексуальне бажання внесли у каталог захворювань, однак не прирівняли до наркоманії, алкоголізму чи ігроманії. «На сьогодні не існує доказів, що поведінку цих людей можна порівняти зі симптомами осіб, залежних від алкоголю, наркотичних речовин, комп'ютерних, мережевих або азартних ігор», — цитує інформагенція AFP експерта ВООЗ Джефрі Ріда.

Людей, що потерпають від обсесивно-компульсивного розладу сексуальної поведінки, постійно переслідують думки про секс. Вони міняють партнерів (у рідкісних випадках можуть зациклюватися на одному постійному партнері), часто вступають у статеву близькість, мастурбують, однак це не приносить очікуваного задоволення.

Концепція «залежності від сексу» набула широкої популярності завдяки руху #MeToо, у рамках якого люди по цілому світу почали відкрито розповідати про те, як вони стали жертвами сексуального насилля. Звинувачення коштували кар'єри багатьом відомим політикам і діячам шоу-бізнесу, зокрема американському продюсеру Харві Ванштейну. Світові ЗМІ писали, що Харві навіть проходив курс терапії, аби позбутися залежності від сексу.

«Включення цього розладу у каталог хвороб ВООЗ не вважатиметься пом'якшувальною обставиною, якою можна виправдати злочинну поведінку, — каже Джефрі Рід. — Цим діагнозом не можна буде прикритися у випадку сексуальних домагань, наруги чи зґвалтування. Такі випадки будуть й надалі розглядатися як кримінальний злочин».

Вчені давно приділяли багато уваги цьому розладу. Вважається, що від гіперсексуальності (за різними даними) потерпає від 3% до 8% дорослого населення Землі. Будь-яку проблему (самотність, стрес, хвилювання) «лікують» сексом. Знецінюють своїх партнерів як особистість — зводять їх до рівня сексуальної іграшки. Розуміють, що з ними «щось не так» і страждають від цього. Гіперсексуальність суттєво погіршує якість їхнього життя, може зруйнувати шлюб та кар'єру. Відчувши непереборне бажання зайнятися сексом, можуть утекти з офісу у розпал робочого дня чи важливої ділової зустрічі. У Канаді проводилося соціологічне опитування залежних від сексу осіб. 32% скаржаться на поганий апетит. 62% потерпають від постійних перепадів настрою. 46% - завжди «не в дусі». 47% - уникають контактів з людьми. З'ясувалося, що багато з них, крім того, має інші форми залежностей. 42% зізналися, що приймають наркотики. 28% назвали себе трудоголіками. 26% страждають від шопоголізму. 5% - залежні від азартних ігор. Типовий сексоголік — 40-річний чоловік традиційної сексуальної орієнтації, який у дитинстві зазнав сексуальних домагань або виріс у строгій сім'ї, де не обговорювалися питання сексу, де батьки не демонстрували ніжних почуттів один до одного. Співвідношення гіперсексуальних чоловіків до жінок — приблизно 10:1.

«Патологічна потреба інтимного контакту може бути симптомом іншого захворювання, — наголошує лікар-сексопатолог вищої категорії Василь Черепанин. — Так можуть проявлятися гормональні порушення, клімакс (згасання функції статевої системи, що відбувається у зв'язку з віковими змінами) і навіть… злоякісна пухлина. Бити на сполох потрібно, коли гіперсексуальність з'явилася раптово (до цього вели розмірене статеве життя). Виняток — коли після тривалої відсутності сексу у вас з'явився новий партнер (для початку спільного життя властиві гіперсексуальність, повторні статеві акти). З'ясування причини залежності від сексу займе багато часу. Необхідною буде консультація ендокринолога, гінеколога, психіатра. Лікування також є тривалим».

Підпис до фото: Від гіперсексуальності (за різними даними) потерпає від 3% до 8% дорослого населення планети. Будь-яку проблему (самотність, стрес, хвилювання) «лікують» сексом.

Схожі новини