Передплата 2024 ВЗ

Вчені довели, що Туринська плащаниця є підробкою

  • 18.07.2018, 21:30
  • 1 319

Кров не могла витекти з ран на тілі, яке лежало на Туринській плащаниці.

Це встановили італійські судово-медичні експерти, повідомляє Science Alert.

Кров'яні плями на лляній тканині несумісні одна з одною. Кров не могла витекти з тіла під таким кутом.

Судово-медичний антрополог Маттео Борріні з університету Ліверпуля імені Джона Мурса і хімік Луїджі Гарлашеллі, що представляє Комітет з розслідування псевдонаукових тверджень, дійшли висновку, що сліди крові на Туринській плащаниці не могли бути залишені загорнутим у неї тілом розіп'ятого Ісуса Христа.

Дослідники не стали тестувати саму речовину плащаниці. Вони використали живий предмет і манекен, щоб проаналізувати кровотік на ранах з лівого боку, передпліччях, рані в тулубі і плями крові навколо талії фігури. Методика називається аналізом зразків крові. Для неї використовували два типи крові: людську кров, передану для дослідження, і синтетичну кров з тими ж властивостями рідини.

Експеримент показав, як повинна стікати кров з ран у лівій руці, передпліччях та тулубі. Манекену надавали різні пози — стоячи, лежачи, зі складеними руками.

Один з слідів на плащаниці, який за містичною версією є кров'ю з рани на лівому передпліччі, міг з'явитися лише, якщо цією тканиною обгорнули людину, яка стоїть. Форма інших слідів вказує на нахил тіла на 45°.
«Кут між важелем і корпусом повинен бути більше, ніж 80° і менше 100° для того, щоб струмочки крові текли від зап'ястя в сторону ліктя на зовнішній частині передпліччя, як це показано на плащаниці», — відзначають дослідники.

Рана від списа повинна була залишити суцільну криваву пляму, а не невеликі струмки крові, які залишились на полотні. Деякі сліди вченим взагалі не вдалося відтворити в експерименті.

Дослідники дійшли висновку, що Туринська плащаниця швидше за все є підробкою XIV століття.

Схожі новини