Передплата 2024 ВЗ

Конституційний Суд відновив соцгарантії постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи

  • 18.07.2018, 19:14
  • 477

Конституційний Суд України визнав неконституційним скасування та обмеження пільг особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Про це йдеться в рішенні суду, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Конституційний Суд України прийняв рішення, яким відновив соціальні гарантії постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи», — йдеться в повідомленні.

Зазначають, що 18 липня КС виніс рішення за поданням 50 депутатів Ради про відповідність Конституції пп. 2−7, 12 і 14 п. 4 р.1 Закону «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року.

Закон передбачав, що пільги чорнобильцям надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

Крім того, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають право і на інші пільги і компенсації, передбачені законодавством, пільги і компенсації надавалися за вибором.

КС заявляє, що обов'язок держави щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи обумовлює надання особливого статусу постраждалим громадянам.

«Виконання державою обов'язків зі збереження генофонду українського народу вимагає належного обсягу державних витрат на сферу охорони здоров'я, соціального забезпечення та їх ефективного використання… Пільги, компенсації та гарантії є особливою формою відшкодування збитку зазначеної категорії громадян, а тому скасування або обмеження цих пільг, компенсацій і гарантій без рівноцінної їх заміни може свідчити про відступ країни від її конституційного обов'язку», — наголошено в рішенні суду.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і оскарженню не підлягає.

У травні цього року чорнобильці перекривали вулиці в урядовому кварталі Києва, вимагаючи повернути пільги.

Схожі новини