Передплата 2024 ВЗ

Кубометр газу — по 8,21 гривні?

У новому опалювальному сезоні блакитне паливо для населення може подорожчати на 18%. Але й це ще не межа.

У новому опалювальному сезоні газ може знову подорожчати. МВФ вимагає від уряду України вирівняти ціну на блакитне паливо для населення і промислових підприємств. Зараз промисловий сектор сплачує за кубометр 11,38 гривень. «Різні ціни на газ, які одночасно діють на ринку, призводять до корупції. Наприклад, можна купити газ за нижчою ціною для домогосподарства, а потім продати його дорожче для промисловості, поклавши різницю собі у кишеню», — такі побоювання озвучив постійний представник МВФ в Україні Йост Люнгман.

Прем'єр-міністр України переконує, що підвищувати тарифи для населення не хоче, але мусить вдатися до такого непопулярного кроку, щоб не допустити економічної катастрофи. Припинити співпрацю з Міжнародним валютним фондом країна не може. Не маючи змоги обслуговувати зовнішні борги, опиниться перед загрозою дефолту. Наскільки точно подорожчає газ і коли це станеться — наразі невідомо. Кабмін пропонує кілька сценаріїв підвищення цін. Обговорять їх на зустрічах із лідерами парламентських фракцій.
«Уже рік ведемо дискусію з Міжнародним валютним фондом. Шукаємо правильний підхід. Для мене важливо, щоб українці не постраждали від цього», — каже Володимир Гройсман.

У Мінекономрозвитку прогнозують, що до кінця року газ для населення подорожчає на 18%. За кубометр блакитного палива платитимемо 8,21 гривні. Упродовж наступних двох років вартість газу зростатиме, аж доки не досягне «економічно обґрунтованого рівня». У 2019 — на 5−8%, у 2020 — на 14%. Такі цифри фігурують у проекті прогнозу соціального та економічного розвитку на 2019−2021 роки.

На електроенергію ціна не змінюватиметься до кінця грудня. Потім подорожчає одразу на чверть — у 2019 та 2020 роках.

Схожі новини