Передплата 2024 ВЗ

Нова Каледонія може відокремитися від Франції

На листопад у заморській території призначено референдум

Восени на мапі світу може з’явитися нова держава, — пише The Guardian. Мешканці французької заморської території Нова Каледонія голосуватимуть за незалежність.

Тепер острови зі статусом sui generis населяють 280 тисяч мешканців. Нова Каледонія розташована у західній частині Тихого океану, у Меланезії, і складається з головного острова Ґранд-Терре і дрібніших островів — Лояльності та Іль-де-Пінс. Офіційною мовою утворення є французька.

Речник незалежного руху Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS) Деніель Гоа пояснює, що питання незалежності від Франції є «питанням гідності», особливо для корінних мешканців Канака (самоназва островів). «До того ж для нас це всього питання часу, і ви чудово знаєте, що час в Океанії вимірюють по-різному», — сказав під час виступу у Сіднеї пан Гоа.

Референдум, на якому жителі Нової Каледонії вирішуватимуть долю своєї країни, відбудеться 4 листопада. «Це ключова історична дата для Канака, оскільки вона ознаменує завершення 164-річного процесу боротьби», — заявив Гоа.

FLNKS планує, що країна, унезалежнившись від Франції, візьме назву Канак Нова Каледонія і матиме за державний прапор кольори стягу національного руху. «Ми забезпечимо, щоб наша самостійність була визнана на міжнародному рівні, ми також звертатимемося до ООН про набуття членства», — сказав представник руху.

The Guardian наголошує, що ідея FLINKS отримала підтримку серед корінних народів усупереч мешканцям-вихідцям з європейських країн. Хоча соціологічні дослідження, проведені у травні, засвідчили перевагу противників відокремлення від Франції. Однак є чимало таких, що ще не визначилися, і їхня участь у плебісциті може суттєво вплинути на результат. Якщо ж листопадовий референдум відхилить ідею незалежності, то його можуть повторити у 2020 і 2023 роках.

Схожі новини