Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кебаб із сальмонелою

Аж 27 осіб отруїлися в одному зі львівських фаст-фудів. У п’ятницю, 13 липня…

У Львові — нове резонансне масове отруєння. П’ятниця, 13 липня, стала нещасливою для відвідувачів закладу громадського харчування Tomash Kebab, що на вулиці Куліша, 10. Тоді до медиків одразу звернулося дев’ятеро осіб, які посмакували стравами цього фаст-фуду. Однак уже станом на понеділок, 16 липня, кількість постраждалих зросла до 27 осіб.

Загалом від 13 по 15 липня до медиків за допомогою звернулось 25 осіб (в тому числі одна дитина), з них госпіталізовано 23 особи та 2 особи (17-річна дитина) — на амбулаторному лікуванні, — зазначили у департаменті з питань цивільного захисту Львівської ОДА.

Як повідомили у Львівському міському управлінні Г У Держпродспоживслужби у Львівській області, при поступленні у медичні заклади постраждалим виставлено попередні діагнози «гостра кишкова інфекція» та «харчова токсикоінфекція». Стан хворих середньої важкості. Проводиться комплекс протиепідемічних заходів із розслідування та локалізації спалаху.

Львівська поліція порушила кримінальне провадження за ч.1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) К К України. Санкція статті передбачає штраф або арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років. Проводиться досудове розслідування.

Головний державний ветеринарний інспектор Ростислав Волошин після перевірки тимчасово припинив діяльність закладу громадського харчування Tomash Kebab. За повідомленням Ростислава Волошина, перевірка встановила недотримання гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами. А саме, потужність не має приміщення для первинного очищення брудних овочів, не виділено мийних ванн для миття кухонного посуду, внаслідок чого в одній ванні миються сирі овочі, м’ясо, кухонний посуд та руки працівників. Крім того, персонал (п'ятеро осіб) допущено до роботи без обов’язкового медогляду. Не ведеться результативна боротьба зі шкідниками та гризунами, відсутня угода на проведення дератизації та дезінсекції (знищення гризунів та комах. — Авт). У приміщення відсутня вентиляція. Порушується температурний режим пари зберіганні заготовок при приготуванні кебабу, зокрема, відсутня холодильна вітрина на лінії роздачі та стікери з датою приготування і терміном реалізації.

Постраждалі перебувають у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні та в інфекційних відділеннях Пустомитівської центральної районної лікарні, Червоноградської центральної міської лікарні та Новояворівської районної лікарні. Як повідомив «ВЗ» директор Львівської обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко, зі слів хворих, усі вони вживали їжу з елементами м"ясного фаршу в готовому вигляді (кебаб. — Авт). Через кілька годин відчули симптоми гострої кишкової інфекції (температура тіла до 40º С, загальна слабість, нудота, блювота, пронос, біль у верхній ділянці шлунка). На сьогоднішній день у частини хворих виділена бактерія Salmonella enterica, в інших — бактеріальні дослідження тривають. Тобто можна сказати, що збудником захворювання стала одна з видів сальмонел. На сьогоднішній день стан хворих не є загрозливий, у більшості випадків — середньої важкості з тенденцією до задовільного. Проводиться весь комплекс лікувальних заходів. Загалом до Львівської обласної інфекційної лікарні звернулися 25 постраждалих, деяких уже виписали, тож на стаціонарному лікуванні перебувають 18 хворих.

Схожі новини