Передплата 2024 ВЗ

Денісова звернулася до Порошенка з пропозицією обміняти українських рибалок на моряків «Норда»

  • 16.07.2018, 14:10
  • 435

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до президента Петра Порошенка щодо можливості обміну українських рибалок судна «ЯМК-0041», затриманих в анексованому Росією Криму на моряків «НОРДа», затриманих українськими прикордонниками.

Про це йдеться на сайті Уповноваженої В Р з прав людини.

У зверненні до Президента України Петра Порошенка, Людмила Денісова повідомила, що до неї минулого тижня звернулись родини членів екіпажу риболовецького судна «ЯМК-0041», затриманого 4 травня 2018 року прикордонною службою РФ. Родини затриманих рибалок попросили допомогти повернути моряків на материкову частину України.

Вони повідомили Омбудсмену, що на судні «ЯМК-0041» знаходились п’ять громадян України. Після затримання їх впродовж 2 місяців примусово утримують на території Кримського півострова.

Федеральною службою безпеки РФ 16 травня 2018 року було оголошено про порушення кримінальної справи щодо капітана судна за частиною 3 ст. 256 Кримінального кодексу РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища).

«За наявною у мене інформацією, капітан утримується у Сімферопольському СІЗО, а інші члени екіпажу перебувають у статусі свідків та не мають можливості залишити територію півострова Крим, через вилучення паспортів громадянина Україна для виїзду закордон. Про цьому, відповідно до наявних у мене відомостей, стан здоров’я моряків вкрай незадовільний. На зазначених осіб здійснюється психологічний тиск та залякування з боку Федеральної служби безпеки РФ», — наголошує Уповноважений.

Враховуючи зазначене, Людмила Денісова звернулась до Петра Порошенка з проханням розглянути можливість здійснення обміну членів екіпажу судна «НОРД», затриманого Прикордонною службою України, на членів екіпажу судна «ЯМК-0041».

Схожі новини