Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові вдруге відбувся фестиваль творчості людей із особливими потребами

На вихідних у Парку культури та відпочинку відбувся унікальний фестиваль «Ковчег дружби».

Захід, організований вже вдруге у цьому році, покликаний показати львів’янам і гостям міста унікальність та неповторність людей з особливими потребами. Кожен з них здатен торкатися сердець і закликати до єднання через свою простоту і вразливість.

Інтегруванням людей з розумовою неповносправністю в суспільство займається ГО «Лярш-Ковчег». Організація була заснована ще 1964 року у Франції відомим філософом та богословом Жаном Ваньє і вже сьогодні налічує 147 спільнот у 35 країнах на п'яти континентах.

«У нас є дві мети. Перша — поширювати дари людей з особливими потребами. Адже усі вони мають різні дари і готові ними ділитися. Хочемо розповісти львів’янам, що є такі люди, — розповіла „ВЗ“ організатор заходу Наталя Критович. — Ми відкриті, чекаємо цього й від суспільства. Друга мета — зібрати кошти на функціонування будинку тимчасового підтриманого проживання людей з особливими потребами „Витанія“».

Для учасників фестивалю організували різноманітні майстер-класи, під орудою людей з розумовою неповносправністю. Вони вчили відвідувачів виготовляти листівки, прикраси, готувати солодощі з карамелі й навіть освоювати петриківський розпис.

Шквал емоцій та вражень залишили після себе уроки мови жестів. Це мова сенсів і конкретики, її надзвичайно важко вивчити, адже важливо знати, як правильно «сказати» ту чи іншу фразу, навіть якщо вона здається інтуїтивно зрозумілою (наприклад, «Привіт»). Може здатися, що жестова мова універсальна, але це не так — насправді вона прив’язана до території і часто будується на основі звукової мови певної країни. Наприклад, англійська й українська — дві різні жестові мови. Коли «розмовляєш» жестами, здається що говорять серця…

Схожі новини