Передплата 2024 «Добра кухня»

«Слава Україні!»: як хорватські гравці Віда і Вукоєвич створили найкращу рекламну кампанію України

  • 16.07.2018, 11:28
  • 706

Про гасло «Слава Україні» написали найавторитетніші видання світу.

Осієк — хорватське місто неподалік угорського кордону, де народився футболіст національної збірної Домагой Віда.

Влітку 1991 року в регіоні відбувались руйнування міста сербами, етнічні чистки, війна, в якій брала участь більшість дорослого населення маленької Хорватії.

Маленький хлопчик, який пізніше стане відомим футболістом, міг бачити все це наживо. Тому його слова звучать так щиро та торкаються сердець мільйонів людей, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Вся збірна Хорватії — це діти тієї страшної війни. Кілька гравців команди — біженці, яких батьки вивезли у спокійніші регіони Європи. Решта зростала в зруйнованій та замінованій країні. Футболісти — особливо гравці Чемпіонату світу — задля гри змушені відмовитися від звичайних людських свобод. Скажімо, їсти на людях чіпси не можна, бо це реклама. Все, що на футболістах, поруч із ними та виходить з їхніх вуст чітко регламентовано.

Домагой Віда — екс-гравець київського «Динамо». Огнєн Вукоєвіч — колишній динамовець, який працює в тренерському складі команди. Хлопці записали цю подяку особисто для друзів в Києві після перемоги над збірною Росії.

Саме друзі виклали в соцмережі це просте і емоційне привітання з хорватської роздягальні. Усе, що було далі, нагадувало цунамі. Британська газета The Sun звернулася до ФІФА: чи не є ці слова проявом політики. ФІФА миттєво озвучує своє незадоволення і попередження Віді. Із делегації національної збірної відкликали Вукоєвича і призначили штраф у 15 тисяч. Так дрібниця перетворилася на гігантський міжнародний скандал.

Скандал роздули не самі хорвати, а росіяни, які оцінили ролик мало не як військове вторгнення української армії в Ростовську область, а також дії ФІФА, яку вже чотири роки спонсорує «Газпром». Звідки взялася блискавичність, з якою на звинувачених мало не у фашизмі футболістів наїхав каток репресій?

«ФІФА прогнулася під Росію, під Путіна, під організаторів цього чемпіонату, щоб їм догодити. Виникали великі підозри, що Росія просто купила цей чемпіонат. І тепер, коли виникла ця ситуація. Логічно співставити Росія каже до ФІФА: «Народ, почекайте. Давайте якось відпрацьовувати гроші», — вважає Костянтин Андріюк, спортивний журналіст.

А далі — світова протидія від сотень тисяч українців. Навала карикатур та шаржів про футбольних корупціонерів. Обвал українськими користувачами рейтингів сторінки ФІФА у Facebook. Ролики, в яких світові політики з повагою говорять ті ж слова, за які покарали Віду.

Та, що найважливіше — пішли статті у міжнародній пресі. Провідні видання досить стримано, але чітко і ясно, роз'яснили мільярдові глядачів футбольного чемпіонату, чому росіян так ображає слоган «Слава Україні», і що робить сама Росія в сусідній державі від 2014 року.

Не бажаючи цього, Віда і Вукоєвич створили найкращу рекламну кампанію для України та подій, що тут відбуваються.

«Видно всім, що людина казала просто від щирого серця. Не постановка. Не сценарій. І, звичайно, в комунікаціях це працює найсильніше. Я думаю, що понад мільярд людей буде дивитися фінал. Можна прикинути скільки людей теоретично зацікавлених в події. Це побачили і почули. У грошах не беруся порахувати. Але це точно мільйони і мільйони доларів», — переконаний Ярослав Сердюк, директор рекламної агенції.

У Федерації футболу України заступилися за хорватів і обіцяють заплатити штраф за Вукоєвича.

У рідному місті Віди легендарний червоний автомобільчик, який його власник без жодних сумнівів вивів проти сербського танка, поставили на постамент, як пам'ятник. Слова футболіста, сказані через багато років після завершення його власної війни — запишуть в українську історію. Усі вибачення та пояснення цього вчинку вже не матимуть жодного значення, бо Хорватія подарувала українцям неймовірне відчуття перемоги і хто б що не казав вивела Україну у фінал Чемпіонату світу.

Схожі новини