Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Встановлена основна причина масової загибелі бджіл в Україні

  • 14.07.2018, 11:55
  • 500

Масову загибель бджіл у травні-червні цього року по всій Україні спричинили пестициди, якими аграрії обробляли поля.

Це випливає із матеріалів, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, повідомляє ВВС Україна.

Саме ця державна структура уповноважена здійснювати перевірки й встановлювати причини мору з-поміж тварин.

За її даними, в Україні цьогоріч постраждали 1408 пасік та повністю загинули 12 800 бджолосімей.

За результатами проведених перевірок, це відомство зробило висновок, що українські бджоли не могли загинути через інфекції та захворювання.

«Аналізом отриманих результатів підтверджено, що на сьогоднішній день жодна хвороба бджіл не може спричинити масову загибель всієї бджолосім'ї та всієї пасіки у короткий період (1−3 дні)», — ідеться у висновках Держпродспоживслужби.

Якщо ці фактори виключити, єдине, що залишається, — пестициди. З 396 відібраних зразків для лабораторного дослідження у 54 випадках підтверджено загибель від застосування пестицидів.

«Загибель бджіл може спричинити неконтрольоване застосування пестицидів та агрохімікатів на посівах сільськогосподарських культур та безвідповідальність аграріїв при обробках посівів сільськогосподарських культур пестицидами, ігнорування ними вимог Закону України «Про бджільництво», — наголошують у відповідній державній службі.

Найбільше від бджолиного мору постраждали Луганська область (загинуло 3347 бджолосімей), Дніпропетровська (3218), Харківська (1395) та Житомирська (1165).

При цьому матеріали перевірок у згаданих вище областях передали правоохоронним органам лише в Харківській (15 матеріалів) та Дніпропетровській (1 матеріал).

На суб'єктів господарювання, чиї дії спричинили масову загибель бджіл, за весь цей час наклали лише один штраф. У чотирьох вище згаданих областях на аграріїв не наклали жодного штрафу за порушення у застосуванні пестицидів.

Схожі новини