Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україні загрожує дефолт, якщо терміново не відновити співпрацю з МВФ, — Європейська бізнес асоціація

  • 13.07.2018, 14:15
  • 559

Для України критично важливо відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом до того, часу як фонд піде на літні канікули, адже перенесення приїзду місії МВФ восени призведе до ризику неотримання урядом нового траншу.

Про це заявив президент Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала, повідомляє Громадське з посиланням на ЄБА.

На його думку, якщо перенести переговори про співпрацю на осінь, то до вимог щодо цін на газ для населення додадуться вимоги щодо збалансування бюджету.

«І цей процес може затягнутись до 2019 року. Цей рік є виборним, публічну допомогу отримувати не варто. І тоді країні може загрожувати дефолт», — заявив Фіала.

За словами представників Європейської бізнес асоціації, МВФ не веде переговорів про співпрацю з країнами під час виборчих кампаній. Тобто, на час президентської та парламентської кампаній транш виділятись не буде.

Раніше в Мінекономрозвитку прогнозували, що ціни на газ для населення за підсумками 2018 року загалом зростуть на 18%, у 2019 році — на 5−8%, а у 2020 році — на 14%.

Нагадаємо, що 31 травня експертами VoxUkraine було оприлюднено доповідь щодо макроекономічного прогнозу для України. На думку економістів, наразі уряд не володіє достатніми ресурсами для погашення поточної заборгованості міжнародним кредиторам. А у разі погіршення ситуації на світових ринках, гривня може девальвувати у декілька разів, а ВВП України впасти на 10−15%.

Нагадаємо, економічні експерти VoxUkraine попереджали, що Україна може оголосити дефолт напередодні виборів у 2019 році. На їхню думку, обсягу резервів уряду України наразі недостатньо для того, щоб обслуговувати виплати боргових зобов'язань.

Також на початку травня 2018 року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що протягом наступних чотирьох років Україна має виплатити кредиторам 27 мільярдів доларів.

Також прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначав, що МВФ відкидають будь-які компроміси стосовно ціни на газ для населення.

Схожі новини