Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хорватський доброволець полку «Азов» розповів, чому у Хорватії підтримують українців

  • 13.07.2018, 11:48
  • 1 180

Останній тиждень в Україні тільки й розмов про хорватів. Маленька балканська країна з населенням у 4 мільйони у центрі уваги після того, як хорватські футболісти скандували «Слава Україні» на чемпіонаті світу з футболу.

Як розповів хорватський доброволець полку «Азов» Денис Шелер, Хорватія — це одна маленька країна, але вона серед країн, які допомагають Україні, до того ж, на високому місці, повідомляє 24 канал.

«Не хочу сказати, що хорвати ненавидять росіян, це просто для хорватів питання моральності», — додав він.


Денис Шелер вже 4 роки воює на боці України. Ще у 90-х він був учасником операції по звільненню захоплених сепаратистами районів Хорватії. Нині використовує військовий досвід аби відстояти цілісність України.

«Під час війни у Хорватії там були і націоналісти, і патріоти, які між собою за економіку торкали один одного, але коли йшлося про територію: звільняти чи не звільняти, будувати армію чи ні, вони були разом „ЗА“! Але в Україні я цього не бачу», — зазначив Денис Шелер.

Таких як Денис багато. Більшість — ветерани війни на Балканах. А ось екс-футболіст і почесний консул України в Хорватії Івіца Піріч започаткував програму реабілітації для дітей військових. Що таке біль і страждання він знає з власного досвіду, адже коли почали бомбити Хорватію йому було 12-ть років.

Та про прихильність хорватів більшість українців дізналися завдяки чемпіонату світу з футболу, коли Домагой ВІда скандував «Слава Україні». І хоч футболіст вже вибачився перед росіянами, українці зрозуміли: мають союзника на Балканах

«Більшість людей всередині Хорватії, звичайно, залишаються жорстко проукраїнськими. І не тільки через ролі хорватів в російсько-українській війні, але багато в чому через те, що в Хорватії дуже багато проживає етнічних українців», — заявила аналітик Центру дослідження проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко.

Коріння симпатії до українців слід шукати в 90-х, коли хорвати боролися проти сербів за свою незалежність — каже балканіст Максим Каменецький. Україна одною з перших визнала державну незалежність Хорватії.

«Україна в протистоянні з Росією зараз для хорватів нагадує самих себе. Вони справді схожі на українців, хоча й важко сказати чим. Це складно пояснити, але легко відчути», — зазначив балканіст Максим Каменецький.

Схожі новини