Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рада прийняла скандальні поправки до закону про Антикорупційний суд

  • 12.07.2018, 18:11
  • 632

З дня початку роботи Вищого антикорупційного суду всі суди апеляційної інстанції, крім Апеляційної палати ВАС, припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності ВАС.

Верховна Рада ухвалила закон про судоустрій і статус суддів Вищого антикорупційного суду № 7441, а також скандальні правки до нього, які визначають підсудність апеляцій вже відкритих справах. Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 254 народних депутатів із 336, зареєстрованих у сесійній залі. Так, законом встановлюється, що з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду суди апеляційної інстанції (крім Апеляційної палати ВАС) припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених Кримінальним процесуальним кодексом до підсудності ВАС.

Клопотання у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності ВАС, які надійшли до слідчих суддів і не розглянуті до дня початку роботи Антикорупційного суду, передаватимуться до ВАС для розгляду в установленому порядку слідчими суддями цього суду.

Також з дня початку роботи ВАС кримінальні провадження щодо злочинів, віднесених до підсудності Антикорупційного суду, судовий розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій, який не закінчено до дня початку роботи ВАС, передаються для розгляду до Антикорупційного суду. Серед іншого, з дня початку роботи ВАС оскарження судових рішень, ухвалених до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності ВАС, здійснюється за правилами підсудності, передбаченими КПК.

Також встановлюється, що підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення у суді безпеки учасників судового процесу здійснює Служба судової охорони.

Вона підзвітна Вищій раді правосуддя та підконтрольна Державній судовій адміністрації України. Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім одного положення (зміни до КПК щодо перейменування низки конкретних назв апеляційних судів на визначення «відповідний апеляційний суд»), яке набирає чинності з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Під час обговорення законопроекту ряд депутатів висловлювали обурення представленим до другого читання текстом та називали його розбалансованим внаслідок голосування по деяких поправках та наявності у ньому положень, які, на їхню думку, не стосуються суті законопроекту. Зокрема, народний депутат від «Народного фронту» Леонід Ємець висловив думку, що цим законопроектом «знищується» Громадська рада доброчесності.

Після тривалих консультацій на переголосування було поставлено низку поправок, які після кількох спроб були схвалені.

Схожі новини