Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Трамп про імовірність визнання анексії: не знаю, що буде з Кримом, але винний Обама

  • 12.07.2018, 14:55
  • 428

Президент США Дональд Трамп уникнув прямої відповіді на запитання про можливість або неможливість визнання анексії Криму, але поклав відповідальність за анексію на свого попередника Барака Обаму.

Про це він заявив на прес-конференції в штаб-квартирі НАТО, повідомляє з Брюсселя кореспондент «Європейської правди».

Відповідаючи на запитання про можливість визнання незаконної анексії Криму Росією, він наголосив, що Обама міг її попередити, але не зробив цього.

«Це цікаве запитання. Бо задовго до того, як я прийшов (на посаду президента), Обама дозволив цьому статися… Він міг це зупинити, але зробив все, щоби це відбулося. Такою була його рішучість», — вважає лідер США.

«Що станеться з Кримом віднині, я не можу вам сказати. Я цього не знаю», — підкреслив він, знову додавши, що саме Обама несе відповідальність за те, що відбувається.

Окрім того, президент США Дональд Трамп заявив, що за підсумками екстреної зустрічі не розглядає можливість виходу Сполучених Штатів зі складу Альянсу.

Коментуючи інформацію ЗМІ про те, що на засіданні Північноатлантичної ради він пригрозив виходом Штатів з Альянсу, Трамп заявив, що був «дуже нещасливий» на початку переговорів, але задоволений їх результатами.

Трамп не став заперечувати, що він погрожував можливим виходом США з НАТО. Він також підтвердив, що вважає можливою таку політику без попереднього схвалення Конгресом. «Я вірю в те, що я можу (висувати такі вимоги)», — підкреслив він.

Коментуючи свою позицію під час екстреного засідання, він заявив, що союзники дали йому обіцянку підвищити оборонний бюджет і таким чином переконали його.

«Я сказав, що я буду дуже нещасливий, якщо люди не будуть виконувати свої зобов’язання (щодо оборонного бюджету в розмірі від 2% ВВП)… А зараз я радий, що ви маємо сильне НАТО. Альянс став сильнішим, ніж він був учора», — заявив Трамп.

Президент США повідомив, що за підсумками переговорів союзники пообіцяли підвищити оборонні витрати на 33 мільярди, «і це може бути навіть 40 мільярдів». Він не уточнив, про який період і які країни йдеться, пообіцявши, що деталі надасть Єнс Столтенберг.

«Я вірю в НАТО», — додав Трамп.

Схожі новини