Передплата 2024 «Добра кухня»

У рамках державної програми «Доступні ліки» Кабмін відшкодував хворим українцям вартість 21,2 млн. рецептів

Загальна сума відшкодування — 982 млн. гривень. Про це на засіданні уряду повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Безкоштовно або з невеликою доплатою отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету чи бронхіальної астми можна в одній із понад 7,8 тис. аптек, які беруть участь у цій програмі. Аби скористатися такою можливістю, треба звернутися до лікаря (сімейного, терапевта, кардіолога, ендокринолога чи пульмонолога), який випише рецепт. Без рецепта доведеться оплатити повну вартість препарату.

«Приймаю метформін іноземного виробництва (Нідерланди). 60 таблеток (вистачає на місяць), коштують 255 гривень. Український коштує 70, але він мені не підходить, — розповідає пані Ірина (прізвища попросила на вказувати. — Авт.), яка хворіє на цукровий діабет 2-го типу. Про діагноз дізналася задовго до старту програми «Доступні ліки». Лікар прописала пацієнтці цукрознижувальний препарат метформін. Пані Ірина спробувала український і голландський. Імпортний ефективніше «збивав» цукор. Жінка, поки не потрапила на прийом до ендокринолога, була переконана, що вартості іноземного препарату держава не відшкодовує. «Лікар виписала рецепт, і ось — за два місяці я вже зекономила 510 гривень! За ці гроші накупила собі фруктів, риби»…

Як показали результати опитування Соціологічної групи «Рейтинг», третина українців (31%) не знають про існування такої програми, хоча діє вона вже понад рік. Найбільший рівень обізнаності у цьому питанні — серед осіб старшого віку та тих, у кого серед родичів є медики.

Схожі новини