Передплата 2024 ВЗ

Гриневич: Угорщина висуває Україні нові «мовні» претензії

  • 11.07.2018, 16:56
  • 696

Міністр освіти та науки Лілія Гриневич заявила, що Угорщина знаходить нові приводи для невдоволення мовною політикою в Україні.

За словами українського міністра, Угорщина погодилася з тим, що Україна має виконати рекомендації Венеційської комісії щодо закону про освіту, повідомляє Укрінформ.

«Прикро, що Угорщина знаходить нові приводи для невдоволення. Зараз угорській стороні не подобається проект закону про мову у парламенті, він ще не пройшов перше читання, а вони вже про нього говорять», — сказала Гриневич.

Вона зазначила, що 23 червня під час зустрічі міністрів закордонних справ Угорщини та України Петер Сійярто висловив позицію, що Угорщина вимагає від України виконання рекомендацій Венеційської комісії. Втілення цих рекомендацій, за словами Гриневич, є справою українського парламенту.

Натомість раніше угорська сторона вимагала, щоб викладання в школах угорської меншини велося 100% угорською мовою. Гриневич додала, що рекомендації Венеційської комісії є слушними з точки зору освітнього процесу, до того ж Венеційська комісія не вимагала від України змінювати статтю про мову освіти.

Вона також зазначила, що сьогодні відбудуться чергові перемовини з лідерами угорської громади в Україні, де обговорюватиметься закон про загальну середню освіту.

Схожі новини