Передплата 2024 «Добрий господар»

Британська поліція заявила, що «Новачок» може зберігати свої властивості 50 років

  • 11.07.2018, 10:18
  • 468

Нервово-паралітична речовина «Новачок», якою отруїли сім’ю росіян Скрипалів та ще двох людей у Великобританії, може зберігати свої властивості протягом 50 років, повідомив керівник відділу боротьби з тероризмом британської поліції Нейл Басу.

«Якщо він буде в контейнері, і був би на полігоні, це було б безпечно, тому що тоді він ні до чого не торкнеться, і це [його дія] триватиме, напевно, як мені казали вчені, 50 років», — сказав Басу, якого процитував телеканал Sky News.

Водночас, за його словами, щоб розслідувати факти отруєнь «Новачком» потрібна розвідка і свідки, адже без цього ці розслідування отруєння перетворюються у пошуки голки в сіні.

Окрім того, британець додав, що наразі поліція не може сказати, чи був випадок отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у Солсбері пов'язаний з нещодавнім отруєнням чоловіка і жінки в Еймсбері.

4 липня стало відомо, що 30 червня у британському містечку Еймсбері, яке розташоване неподалік Солсбері, чоловік і жінка внаслідок дії невідомої речовини потрапили у критичному стані до лікарні. Потім з'ясувалося, що потерпілі — 45-річний Чарлі Роулі та 44-річна Дон Стерджесс, а отруєно їх було «Новачком». 9 липня у лікарні померла 44-річна Дон Старджесс.

Російського екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли «Новачком» у Солсбері 4 березня. Влада Великої Британії поклала відповідальність за цей випадок на Росію.

Схожі новини