Передплата 2024 «Добра кухня»

Росія не дала Польщі дослідити президентський Ту-154М, який впав під Смоленськом у 2010 році

Позиція російської сторони свідчить про злу волю або ж абсолютну відсутність компетентності у царині розслідування авіакатастроф

Росія відповіла відмовою на звернення Підкомісії з відновлення розслідування причин авіакатастрофи польського урядового літака під Смоленськом 10 квітня 2010 року.

Польська сторона просила надати їй можливість провести у Смоленську реконструкцію літака Ту-154М з його уламків, — поінформувала прес-секретар Підкомісії Марта Пальонек, повідомляє Радіо Польща.

У листі міністерства закордонних справ РФ сказано, що реконструкція літака з уламків, зібраних на місці падіння, неможлива без їх пошкодження, зміни вигляду і особливих деталей.

«Позиція російської сторони свідчить про злу волю або ж абсолютну відсутність компетентності у царині розслідування авіакатастроф. Оскільки Організація міжнарожної цивільної авіації (ICAO) у своїй інструкції (Manual of Aircraft Accident and Incident Investigation) вважає реконструкцію надзвичайно важливою для з’ясування причин катастрофи», — написала прес-секретар Підкомісії.

У коммюніке Підкомісії вказано також на те, що «позиція російської сторони підтверджує діагноз, що міститься у звіті Ради Європи, який порівнює дії Російської Федерації з поведінкою СРСР у справі про масове вбивство польських офіцерів у Катині, і прямо називає ці дії провокаційними».

Нагадаємо, що уламки літака Ту-154М з 2010 року перебувають на території аеродрому у Смоленську. Москва переконує, що не може передати їх Польщі доти, доки не завершить власне розслідування.

Схожі новини