Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Знайшли вдалий привід: названо причини конфлікту України з Угорщиною

  • 10.07.2018, 18:33
  • 578

На сьогоднішній день існує версія про те, що конфлікт з Україною став для Угорщини інструментом у боротьбі за увагу президента США Дональда Трампа, але навіть якщо б це було так, навряд чи істотно змінило б позицію Будапешту.

Про це «Апострофу» заявив асоційований експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Микола Капітоненко.

У той же час він зазначив, що вважає за краще пояснення, які відштовхуються не від особистостей і людських забаганок, а від більш довгострокових чинників.

«Можливо, Орбан (прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, — ред.) дійсно хоче зустрітися з Трампом, але блокувати співпрацю України з НАТО — це занадто велика ціна і дуже ризикований крок для того, щоб використовувати його як інструмент. Таке блокування, як на мене, краще пояснюється саме націоналістичною риторикою, на яку останнім часом збільшується попит. Навіть якби не було Трампа, або він таки зустрівся б з Орбаном, думаю, позиція Угорщини з українського питання була б такою ж, як сьогодні», — підкреслив Капітоненко.

Експерт додав, що не думає, що Угорщина зацікавлена в конфлікті з Україною і просто знайшла мову як привід для цього. Навпаки, Будапешт, як і Варшава, хотіли б партнерських і дружніх відносин з Україною і вважали за краще б мати її в якості союзника, при цьому не дуже втягуючись в проблеми, які ми маємо.

«Конфлікт з Угорщиною — це прояв довгострокової тенденції, яка приведе (а можливо, і вже привела) до необхідності вибирати, що важливіше: питання побудови національної ідентичності або зміцнення безпеки, міжнародних позицій, зближення з НАТО, ЄС і так далі», — сказав він.

За словами Капітоненка, протягом чотирьох років вважалося, що всього цього можна досягти одночасно. Однак конфлікт з Угорщиною продемонстрував, що це не так. Україні потрібно вибрати, яку ціну вона готова заплатити за бачення того, якою має бути українська національна ідентичність, в тому числі — мова як елемент ідентичності.

«Чи готові ми заплатити за це уповільненням розвитку діалогу з НАТО або блокуванням цього діалогу, як погрожує Угорщина? З самого початку було зрозуміло, що механізм прийняття рішень у НАТО в більшості випадків передбачає одностайність. Одна держава, незалежно від розмірів і впливовості, може заблокувати вирішення будь-яких питань, як це було, наприклад, з Грецією, яка десятки років блокувала інтеграцію Македонії через суперечку з назвою. Ми не взяли до уваги цей досвід і сьогодні отримуємо результати недалекоглядної політики», — сказав він.

Капітоненко додав, що не варто вважати Україну винною в цьому.

«Просто ситуація склалася так, що політики в будь-якій ситуації шукають користь, і угорці не є винятком. Тому нам потрібно буде знайти можливість для компромісів і йти на якісь поступки в цьому конкретному випадку просто для того, щоб Угорщина зняла блокування на подальшу співпрацю з Україною в будь-якому форматі», — підсумував експерт.

Схожі новини