Передплата 2024 ВЗ

Люблінський воєвода подав заяву в прокуратуру на голову Українського товариства у Любліні

Пшемислав Чарнек посилається на положення нового закону про Інститут національної пам’яті

Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек хоче подати заяву в прокуратуру на голову Українського товариства у Любліні, співголову Спільної комісії уряду та нацменшин у Польщі доктора Григорія Купріяновича. Через слова, які той сказав під час ушанування 8 липня пам’яті українців, загиблих від рук польських «селянських батальйонів» і підрозділів Армії Крайової у 1944 року в селі Сагринь. А заходи з ушанування жертв Сагрині воєвода назвав «провокацією». Про це повідомляє Українсько-польський портал з посиланням на видання «Наше слово», а також на сайт Люблінського воєводського управління.

Пшемислав Чарнек під час брифінгу, який транслювався на facebook-сторінці воєводського управління, процитував слова з доповіді українського діяча, який сказав, що в Сагрині 1944 року впали жертвами з рук інших громадян РП, тому що «говорили іншою мовою та були іншого віросповідування».

«Цей злочин проти людства було вчинено членами польського народу, партизанами АК, які були солдатами польського підпілля. Ми жаліємо, що пам’ять про українські православні жертви Холмщини не вшановано так само, як у випадку польських жертв Волині», — процитував Чарнек доповідь пана Купріяновича. І додав, що думки, які Купріянович висловлював протягом останніх років, та доповідь, у якій українець зрівнює вбивство у Сагрині з «убивством 130 тисяч поляків на Волині», «однозначно є порушенням закону».

На переконання воєводи, голова Українського товариства в Любліні не лише «зневажив польський народ», а й порушив закон про Інститут національної пам’яті Польщі, що передбачає штраф або покарання у вигляді тюремного ув’язнення терміном до трьох років за «заперечення злочинів українських націоналістів».

Пшемислав Чарнек також назвав «провокацією» недільні заходи в Сагрині, в яких, нагадаємо, взяли участь Президент України Петро Порошенко, депутати українського парламенту, міністри українського уряду, дипломати з послом України Андрієм Дещицею, делегації української громади Польщі, колишні жителі Холмщини, делегації з кількох областей України з керівниками й громадськими активістами, історики.

«Їх організовано у 75-ті роковини трагічної „Кривавої неділі“ на Волині, де у системний спосіб українські націоналісти, бандити, яких важко шукати у історії світу, у жорстокий спосіб мордували тисячі поляків, також під час Богослужінь. Ці роковини були урочисто відзначені президентом Анджеєм Дудою у луцькій Кафедрі і теж на місці злочину. Натомість українці зорганізували молитву на могилах своїх побратимів, які загинули 10 березня, а не 11 липня, однозначно здійснюючи провокацію», — сказав Чарнек. І додав, що не був у Сагрині, оскільки не хоче брати участь у провокаціях.

Воєвода також подякував службам, поліції та прикордонникам за гарантування безпеки польських мешканців. «Приїзд тисячі чи двох тисяч українських націоналістів ніколи не є безпечною подією», — сказав Чарнек.

Про заяви Пшемислава Чарнека згадав на своїй facebook-сторінці й сам Григорій Купріянович: «Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек, найвищий представник польської держави в Люблінському воєводстві, на прес-конференції заявив, що складе „повідомлення до прокуратури про можливість скоєння злочину“, яке стосується моєї промови у Сагрині на урочистостях за участю Президента України Петра Порошенка, присвячених вшануванню пам’яті українських православних жертв, котрі загинули 10 березня 1944 р. у Сагрині з рук відділів Армії Крайової».

«Очільник Люблінського воєводства назвав вчорашню акцію вшанування українців загиблих у Сагрині за участю Президента України провокацією. Усіх учасників цієї акції — націоналістами, які несуть загрозу безпеці. Вбиті мирні мешканці Сагрині у нього — опорна база для УПА. Врешті закінчив погрозою притягнути до кримінальної відповідальності промовця на заході, історика Григорія Купріяновича, покликаючись, звісно, на новий польський закон про Інститут національної пам’яті. У теперішній Польщі вшанування пам’яті вбитих українців стало злочином?» — прокоментував цю ситуацію голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Схожі новини