Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«За медичні послуги повинна платити держава!»

  • 09.07.2018, 19:57
  • 485

У цьому переконаний кожен четвертий опитаний українець.

44% - стільки українців вважає, що за останні два роки якість надання медичної допомоги в країні погіршилася. 14% побачили покращення. 32% переконані, що нічого не змінилося. Такими є результати опитування, яке провела Соціологічна група «Рейтинг».

38% респондентів оцінили рівень компетентності і професіоналізму українських лікарів як високий (найбільше таких оптимістів — на Сході). А от 54% мають протилежну думку. Більш позитивно ставляться до лікарів люди, у родині яких є медики (серед опитаних таких — 22%), а також ті, що знають свого сімейного лікаря (55% респондентів).

36% заявили, що вже обрали свого сімейного лікаря та підписали з ним декларацію. З них тільки 7% незадоволені своїм вибором.

Більшість українців (73%) підтримує добровільне щеплення дітей від поліомієліту, кору, туберкульозу, гепатиту В, дифтерії та інших небезпечних інфекційних захворювань. Водночас майже кожен п'ятий (21%) виступає проти. А от якби вакцинація була обов'язковою, її б підтримало тільки 66% опитаних. Проти — 27%. Молодь у більшості — за добровільну вакцинацію. Старші переконані, що щеплення мають бути обов'язковими.

68% знають, що існує така програма як «Доступні ліки». А от для третини опитаних українців (31%) було відкриттям дізнатися, що ліки від серцево-судинних захворювань, діабету і бронхіальної астми можна отримати безкоштовно або з невеликою доплатою. Найбільший рівень обізнаності у цьому питання — серед осіб старшого віку та тих, у кого серед родичів є медики.

56% респондентів стверджують, що протягом останнього року ніхто з лікарів не просив у них «подяки» за надані послуги. 15% зіштовхнулися з фактами корупції (переважно жителі південних областей, більш молоді і заможні). 27% дарували медикам квіти, цукерки і алкоголь (найчастіше у цьому зізнавалися жителі південних і центральних областей). 27% не відвідували лікарів у зазначений період.

Дві третини респондентів підтримують введення співоплати, коли медичну послугу частково оплачує держава, а частково — пацієнт. Кожен четвертий виступає проти такої ініціативи. Серед тих, хто готовий платити, 33% погодилися б оплатити не більше 5% вартості лікування, 26% - не більше 10%, 13% - не більше 20%, 14% - не більше 25%.

Схожі новини