Передплата 2024 ВЗ

«Хід конем» Андрія Садового

Аби врятувати від бойні, десятирічного Орлика викупили за 16 тисяч гривень і поселили у парку «Знесіння», де він кататиме малюків.

Львівська міська рада викупила у господарів десятирічного коня Орлика, якого ті хотіли віддати на бойню. Про такий гуманний вчинок стало відомо з особистої сторінки у Фейсбук міського голови Львова Андрія Садового. «Львівський еколог Орест Залипський (ГО „Еко-Zахист“) дізнався, що господиня цього коника на ім’я Орлик хоче продати його на м'ясо і розповів мені цю історію. Вирішили разом врятувати тваринку. Місто купило коника і відтепер він повноправний мешканець парку „Знесіння“. Творіть добро!» — написав Андрій Садовий.

Керівник ГО «Еко-Zахист» Орест Залипський розповів журналісту «ВЗ», що про Орлика дізнався, коли вони з дружиною відпочивали у селі Верхня Рожанка, що на Сколівщині. «Ми побачили цього коника, він ходив біля хати, ми навіть пробували на ньому кататися, — розповів пан Орест. — Розговорилися з господинею. Вона сказала, що в неї два коня, їй важко їх утримувати, тому вона продає одного „на м’ясо“. Ми з нею домовилися, що в неї відкупимо цього коня за ціною м’яса. Це вийшло 16 тисяч гривень. Ми його привезли у Львів у неділю, 8 липня. Спеціально для цього взяли на іподромі спеціальний фургон для перевезення коней. Орлик ніколи не їздив машинами, але не злякався і добре переніс дорогу. Йому сподобалося. Міський голова Андрій Садовий допоміг із грошима. Тепер коник житиме на „Знесінні“. Купимо йому сідло і будемо возити дітей».

Усе було б добре у цій «історії зі щасливим хвостом», аби не… виборча кампанія, яка у нас постійно «на носі». Дехто угледів у таких простих людських діях міського голови Андрія Садового банальне бажання попіаритися перед виборами (ходять чутки, що наш мер іде на президента, а якщо ні, то у парламент). Мовляв, хоче в’їхати у президентський кабінет чи Верховну Раду на білому коні. Достатньо перечитати коментарі під «конячим» постом на сторінці мера (до честі Андрія Івановича, їх не видалили). «Ото демагогію розвели. А коли ковбасу їсте чи паштет, то з кого вона зроблена, не задумуєтесь? Коника вони врятували… Популісти…», — пише Василь Музика. «Може, ще з десяток курей врятуємо?» — підігрує йому Олег Ковальський. «І пару хряків. За генетичним кодом вони майже люди», — відповідає Музика. «А яка подальша доля Львівського іподрому? В усьому світі іподроми є високодохідними та приносять додаткові доходи в місцеві бюджети. Чи існують хоч якісь плани з відродження та реконструкції Львівського іподрому? Чи на території іподрому вже запланований новий мікрорайон?» — цікавиться Павло Шарович.

Однак не усі такі циніки, є й добрі душі серед дописувачів. Переважно це жінки. «Чи потрібна якась допомога? Дякуємо п. Андрію, найкращому меру і світлій людині!!!» — запитує Людмила Панів. «Щира подяка за врятоване життя!» — тішиться Наталія Рибанова.

А тим часом…

Це не перший випадок, коли зоозахисники рятують коня від бойні. У березні цього року патрульні поліцейські за повідомленням анонімів виявили гривастого, якого горе-господар тримав у жахливих умовах на території приватного будинку у Брюховичах. Кінь стояв у завалах сміття та екскрементів, без води і корму. Сусіди розповіли, що тварина всю зиму простояла на вулиці. Патрульним та зоозахисникам вдалося переконати господаря добровільно віддати коня під відповідальність активістів.

Схожі новини