Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові стартувала активна фаза реставрації та реконструкції історичних будівель

Серед знакових об’єктів —відновлення будівлі на площі Міцкевича, 6/7, де колись працював кінотеатр «Авеню».

У місті Лева стартувала активна фаза реставрації та реконструкції історичних будівель у центральній частині, яка належить до світової спадщини ЮНЕСКО. Так, реставраційні роботи з ремонту дахів тривають на вул. Саксаганського, 11, вул. Шевченка, 4.

Цьогоріч у центрі планують довести до ладу 27 дахів на суму 5,2 мільйона гривень (гроші виділяє Галицька районна адміністрація). Серед знакових об’єктів, які ремонтують за гроші міської скарбниці — реконструкція даху будинку на площі Міцкевича, 6/7 (на фото). Роботи виконує підрядна організація «Володар-Маркет».

Як розповіла «ВЗ» начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, покрівлю будинку на площі Міцкевича, 6/7 не ремонтували сто років, тобто з часу спорудження пам’ятки. Колись у цій кам’яниці працював кінотеатр «Авеню».

«Дах у дуже складному стані, — наголошує пані Лілія. — Виготовлений з цинкової бляхи і має на своєму наріжнику купол зі скульптурним декором. Купол також з цинку і доволі понищений. Була загроза, що він просто впаде… Тоді б ми мали велику прикрість. Крім того, сам дах протікав у різних місцях.

Тому реставраційні роботи у цьому будинку розпочали саме з покрівлі. Торік ми розробили проектно-кошторисну документацію, був проведений тендер на визначення підрядника. Тендер виграла фірма «Володар-Маркет», яка зараз ремонтує дах проблемної будівлі на Міцкевича. Дах відреставрований на 70%, на черзі — реконструкція куполу. Під час реставрації виникли додаткові роботи, які не були передбачені у проекті".

«Прогнозуємо, що під час відновлення купола виникнуть додаткові роботи, тому що всі декоративні оздоблення практично зруйновані. Зокрема, розсипається вся декоративна чеканка. Тому це дуже складний об’єкт. Об’єкт високий, тож не всі працівники можуть працювати в таких умовах. Будемо старатися до нового року все зробити», — повідомила керівник фірми-підрядника Надія Мелета.

Журналіст «ВЗ» уточнила у Лілії Онищенко «ціну питання» реставрації даху на Міцкевича 6/7. Сказала, що ці роботи обійдуться у понад три мільйони гривень. Та наразі з бюджету виділено лише мільйон гривень. «Якщо фінансування буде збільшено до трьох мільйонів, то усі роботи можна буде завершити до кінця року», — запевнила Лілія Онищенко.

Схожі новини