Передплата 2024 ВЗ

У Львові зовнішнє незалежне оцінювання з історії України складали двоє абітурієнтів із порушенням зору

  • 09.07.2018, 14:15
  • 532

Цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання особливе: вперше в Україні його могли пройти і особи з порушенням зору.

Відповідний наказ був підписаний Міністерством освіти та науки ще у грудні 2017 року. Згідно з документом, тести з української мови та літератури, математики та історії України мали бути проведені під час додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання.

Також у наказі зазначено, що сертифікати, які отримають абітурієнти, можуть використовуватись при вступі до вишів, але результати не будуть зараховуватись, як оцінки за державну підсумкову атестацію. Кожному абітурієнту з порушенням зору надавались окремі тестові зошити із завданнями, дошка для написання шрифтом Брайля та грифель. Для проведення такого тестування відбувся добір та навчання тифлопедагогів (викладачів, що працюють із незрячими дітьми). Вони опрацьовуватимуть зошити з відповідями осіб із порушеннями зору. Також була організована розробка спеціального програмного забезпечення з обробки результатів тестів.

У Лінгвістичній гімназії міста Львова відбулось ЗНО з історії України, участь в якому взяло двоє незрячих. Журналіст «ВЗ» поспілкувались з одним з таких особливих абітурієнтів — Георгієм Галасом. Хлопець ніяковів, тому був небагатослівний. На запитання: «Як оціните складність завдань, чи стикались із труднощами під час виконання т, і тоді все буде гаразд. Питання вирішувались дуже добре. Я навіть закінчив виконання тестів раніше відведеного часу». Георгій організацією ЗНО задоволений: «Усе було на високому рівні. Мені розповідали друзі, як усе відбувалось на звичайному ЗНО, яке проходило минулого місяця. Тому я мав із чим порівнювати. Я зробив висновок, що нині умови були такими ж самими, проведення було аналогічним. Усе було згідно з правилами».

Раніше особи з порушенням зору могли вступати до вишів за результатами іспитів, які, зазвичай, відбувались у всіх ВНЗ одночасно. Тому впровадження ЗНО для людей з особливими потребами дає їм не лише можливість здобути вищу освіту, а й право вибору та шанс вступити у омріяний виш.

Автор: Вікторія Гогой

Схожі новини