Передплата 2024 ВЗ

У Львівській галереї мистецтв імені Бориса Возницького відбувся литовсько-український мистецький інтерактивний квест

  • 09.07.2018, 13:18
  • 799

Науковці Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького вже виробили традицію співпраці з відвідувачами у різних форматах. Один із них — мистецький квест для дітей. Головна ідея таких квестів — інтерактивне спілкування з окремими картинами та експозицією, загальне ознайомлення з музеєм. Цього вікенду у Палац Лозинських (вул. Стефаника, 3) на квест завітала українсько-литовська група підлітків (30 осіб), які давно товаришують у рамках Міжнародного проекту Children’s fest «ETNO

Квест проходив у дружній та теплій атмосфері. Мовного бар'єру не було, бо спілкувалися молоді литовці з працівниками музею та українськими ровесниками російською мовою, рідше англійською. «Квест під назвою „Живописний лабіринт“ розрахований на дітей від 13 до 16 років, — розповіла „ВЗ“ лектор-екскурсовод музею, автор розробки квесту Жанна Спірідонова. — Суть у тому, що вони отримують папірчики, на яких „від імені“ кожної картини є звертання та завдання, аби знайти з-поміж багатьох робіт потрібний експонат. Після цього ми разом з'ясовуємо жанр та стиль самої картини».

Цікаво, що діти могли самостійно ознайомлюватися з картинами, адже не було примусово-обов'язковим ходити усією групою за екскурсоводом. Це дуже сподобалося підліткам, особливо двом товаришам Назару та Владу, які й розповіли про свої враження: «Дуже класно, що можна самому підійти і краще роздивитися ту чи іншу роботу. Бо інколи не завжди маєш змогу побачити усе до деталей при великій кількості людей. Сподобалося, що під час квесту можна було складати з кубиків різні картини великих художників. Ми такого точно ніколи не бачили».

«Дуже чекала цієї подорожі, це вже не перший музей, який нам довелося відвідати в Україні, — розповіла „ВЗ“ координатор проекту „ETNOBOOK“ Скайдра Караліене. — І хоча ця програма розрахована для молоді, я й для себе знайшла час та відкрила доволі багато нового так цікавого».

А дорослих запрошують у галерею на вікендові зустрічі під назвою «Поговоримо». Це споглядання і обговорення у дружній атмосфері разом із науковцями різних шедеври мистецтва. Також регулярно відбуваються лекції, що стосуються тимчасових виставок у Палаці Лозинських. Найближчі події на цій локації: у четвер, 12 липня, відбудеться лекція «1980-ті: „альтернатива“ та офіційні практики». Мова піде про творчість наших сучасників, усім відомих львівських художників 1980 — початку 1990-х рр.: Бориса Бергера, Ігоря Подольчака, Мирослава Ягоди, Сергія Якуніна та інших.

А у п’ятницю, 13 липня відбудеться лекція Івана Дудича «Бруно Шульц як художник». Ви дізнаєтесь про Бруно Шульца не як про літератора — автора «Цинамонових крамниць» та «Санаторію під клепсидрою», а як про художника, чиї роботи зараз експонуються в цих стінах на тимчасовій виставці. Сам же лектор є і мистецтвознавцем, і художником, і дрогобиччанином.

Підписи:

Під час квесту юні литовці та українці отримали папірчики, на яких «від імені» кожної картини було звертання та завдання.

Автор: Ольга Любінець

Схожі новини