Передплата 2024 ВЗ

Букерівська премія назвала найкращу книгу за 50 років

  • 09.07.2018, 12:37
  • 626

Букерівська премія назвала найкращу книгу за 50 років свого існування.

Про це повідомляє The New York Times.

Цим романом виявився Майкла Ондатже «Англійський пацієнт» та отримав спеціальну нагороду Golden Man Booker Prize («Золотої Букерівської премії»).

«Англійський пацієнт — невід'ємна частина художньої літератури, поетична і філософська, — йдеться в заяві голови Фонду Букерівської премії баронеси Хелени Кеннеді. — Оскільки ми святкуємо 50-річчя призу, це свідчить про вплив і спадщину Букерівської премії, тому що всі виграшні книги все ще друкуються», — йдеться у повідомленні.

Наприкінці травня журі обрало п'ять кращих книг із 51, які отримували Букерівську премію. У список увійшли «Місячний тигр» Пенелопи Лайвлі, 1987, «Вовчий зал» Хіларі Ментел, 2009, «Лінкольн в бардо» Джорджа Сондерса, «У вільній державі» Відіадхара Найпола, 1971. Але результати громадського голосування назвали саме «Англійського пацієнта» кращою книгою.

Майкл Ондатже народився в 1943 році у Шрі-Ланці. Наразі проживає у Канаді. Письменник отримав Букерівську премію за «Англійського пацієнта» у 1992 році. У 1996 році режисер Ентоні Мінгелла зняв за книгою однойменний фільм.

У описі до фільму йдеться:

«Італія, жовтень 1944 року. У пересувному госпіталі союзників виявляється дивний пацієнт — обгорілий льотчик, збитий німецькими зенітниками над Сахарою. Ні імені, ні національності, ні звання поранений не пам'ятає, лише запевняє допитливих слідчих, що не німець. Лікарі називають його «англійським пацієнтом» і вважають, що понівеченому, схожому на мумію пілотові залишилося недовго. За пацієнтом доглядає медсестра Ханна, яка втратила коханого і близьку подругу.

Санітарний корпус слідує в Ліворно, однак Ханна просить дозволу залишитися з вмираючим льотчиком в спорожнілій садибі, щоб дочекатися неминучої розв'язки. Чекаючи останньої години і споглядаючи прекрасні італійські пейзажі, «англійський пацієнт» раптом починає згадувати попередні обстрілу літака події. Заглушаючи біль частими уколами морфію, він розповідає Ханні історію свого короткого кохання, фатальних помилок і безглуздих забобонів"