Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко закликав українців і поляків до християнського прощення одне одного

  • 08.07.2018, 20:00
  • 596

Президент України Петро Порошенко закликає українців і поляків до взаємного прощення в контексті подій Другої Світової війни.

«Перед пам'яттю невинних жертв Сагрині я закликаю всіх вас — українців і поляків — до християнського прощення. Саме до взаємного прощення, а не до помсти закликають нас із небес всі невинні жертви братовбивчих конфліктів між нашими народами», — заявив П. Порошенко в неділю в с. Сагринь Грубешівсьького повіту Люблінського воєводства Польщі на церемонії відкриття меморіалу пам'яті українцям, загиблим від етнічних чисток під час Другої Світової війни.

Президент наголосив, що українці глибоко шанують пам'ять поляків, які стали жертвами трагічних подій в Україні, зокрема, на Волині в 1943−44 рр.

«Ми рішуче засуджуємо грубість і насильство як сьогодення, так і минулого, і закликаємо наші нинішні і майбутні покоління українців, і поляків не допустити подібної трагедії», — сказав він.

За словами П. Порошенка, будь-яке протистояння між Україною і Польщею послаблює і одну, і другу державу. «Я переконаний, що в польському та українському суспільстві достатньо мудрості, щоб зрозуміти, що будь-яке протистояння між нами точно послаблює. Послаблює саме тоді, коли перед двома нашими країнами постала спільна загроза зі Сходу, коли гібридна війна, розгорнута проти України, поширюється Кремлем і на всю Європу. І будь-яке використання будь-якими політичними силами історичної пам'яті для підвищення своїх рейтингів є абсолютно неприйнятним», — наголосив він.

За словами глави української держави, «страшні сторінки минулого не мають бути визначальними для сьогоднішнього дня і вже точно не мають бути визначальними для нашого спільного європейського майбутнього».

«Добросусідські зв'язки українців і поляків по обидва береги Бугу нехай стають нерукотворним пам'ятником жертвам цієї трагедії, нехай стають запорукою того, що братовбивства ніколи більше не буде в нашій спільній історії», — резюмував П.Порошенко.

Схожі новини