Передплата 2024 «Добра кухня»

Хуг розповів про причини насильства під час «хлібного перемир’я»

  • 08.07.2018, 09:37
  • 694

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александер Хуг заявив, що «першопричини насильства на Донбасі не усунені».

Про це він розповів «Громадському радіо».

За словами Хуга, першопричинами насильства є близьке розташування позицій збройних сил і збройних формувань, а також розміщення важкого озброєння.

«СММ ОБСЄ в Україні дійсно зафіксувала зниження кількості порушень режиму припинення вогню після того, як було оголошено про підтвердження дотримання цього режиму, яке набуло чинності 1 липня. Спочатку ми зафіксували, що кількість порушень спала до двозначних чисел, але за останню добу вже відзначили збільшення, кількість порушень сягає тризначних чисел.

Це лише тимчасове полегшення для цивільного населення, на плечі якого випав найтяжчий тягар насильства, яке ми досі фіксуємо. Першопричини насильства не усунені", — підкреслив Хуг.

«Зброя, міномети, танки, артилерія самі по собі не стріляють. Цю зброю застосовують солдати, яким віддають накази. Статистика останніх днів продемонструвала, що якщо віддають накази не стріляти, то в основному ці накази виконують.

Що потрібно в цей період затишшя? Те, щоб скористались нагодою і віддали інші накази. Наприклад, наказ для розведення сил і засобів в тих місцях, де позиції надто близько одна до одної. Наказ про відведення важкого озброєння", — підкреслив заступник голови СММ ОБСЄ.

«Усі ці заходи вже були узгоджені у Мінську. Не мають прийматись нові угоди, треба імплементувати досягнені домовленості. Для цього має бути воля, правильний посил і комунікація. Ці заходи мають виконуватись за принципом дзеркальностей», — додав він.

«Одна із причин, чому вирують ці події, — відсутність довіри. Для того, щоб сприяти розбудові довіри, не потрібно розміщувати важке озброєння по лінії зіткнення. Всі підписанти зобов’язались виконувати узгоджені заходи, які покликані припинити насильство. Для імплементації цих досягнутих домовленостей має бути воля. А для цього має бути діалог. Мінський майданчик є платформою, де можна обговорювати дзеркальні заходи», — наголосив Хуг.

Домовленостей про встановлення «режиму тиші» на період збору врожаю з 1 липня було досягнуто під час роботи тристоронньої Контактної групи на переговорах у Мінську. В ОРДЛО заявили, що повністю готові до дотримання «хлібного перемир'я» з 1 липня.

Однак уже у перший день «перемир'я» бойовики ОРДЛО порушили режим припинення вогню 7 разів, застосувавши гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Схожі новини