Передплата 2024 ВЗ

Помер Левко Лук’яненко

  • 08.07.2018, 08:56
  • 815

Автор Акта проголошення незалежності України помер у київській лікарні.

Український політв’язень, дисидент і колишній народний депутат України Левко Лук’яненко помер у суботу, 7 липня в лікарні в Києві після тривалої хвороби у віці 89 років, повідомила його дружина Надія Лук’яненко в коментарі Радіо Свобода. Він помер у реанімації лікарні «Феофанія» під час лікування наслідків інсульту.

Раніше про те, що Лук’яненко потрапив до реанімації, повідомив екс-народний депутат Володимир Яворівський.

Левко Лук’яненко — дисидент, співзасновник Української гельсінської групи, народний депутат чотирьох скликань Верховної Ради. Удостоєний звання Герой України. Був першим надзвичайним і повноважним послом України в Канаді, та очолював комісію з питань помилувань при президентові Вікторові Ющенку. Автор «Акта проголошення незалежності України». Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року.

Лук’яненко народився 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Чернігівської області. Через підпільну антирадянську діяльність у травні 1961 року Львівський обласний суд засудив Лук’яненка до розстрілу, проте через 72 доби Верховний Суд замінив розстріл 15-ма роками позбавлення волі. Кару відбував у Мордовії.

Свої співчуття у зв’язку зі смертю Левка Лук’яненка висловили президент України Петро Порошенко та прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Зокрема, Порошенко заявив: «Він [Левко Лук’яненко] з когорти справжніх героїв! А вони не вмирають. Вічна пам’ять…».

Гройсман, у свою чергу, назвав Левка Лук’яненка «людиною, яка все своє життя присвятила служінню Україні. Боротьбі за її волю і Незалежність».