Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко втратив вплив на мерів великих міст: в Україні помітили цікаву тенденцію

  • 07.07.2018, 14:18
  • 542

Президент України Петро Порошенко навряд чи зможе покладатися на мерів великих міст на майбутніх виборах.

Про це пише відомий журналіст Сергій Рахманін в своїй статті для «Дзеркала тижня».

Він вказує, посилаючись на дослідження, що після децентралізації головними передвиборчими агітаторами стали мери і керівники органів місцевого самоврядування.

«Впливати на них так, як на глав місцевих адміністрацій, Порошенко не може. Але здатний тримати їх на гачку за допомогою прокуратури (ресурс Нацполіціі Банковій недоступний). Спосіб дієвий, але лише частково. Дострокові президентські вибори можливі тільки у разі добровільної відставки президента. З цього моменту його царствена карета перетворюється на гарбуз. В.о. глави держави стає спікер — не найбільш лояльний до Порошенка персонаж. А сам колишній гарант виявляється просто кандидатом в президенти, одним з багатьох. І нині нібито лояльні Петру Олексійовичу Кернес, Труханів і іже з ними, можуть втратити належну чуйність стосовно громадянина Порошенко», — пише Рахманін.

Крім того, за словами журналіста, генеральний прокурор Юрій Луценко також може виявитися не повністю лояльним президенту.

«Тим більше що (за деякими даними) чинний глава ГПУ активно трансформує прокурорський ресурс. Він перетворює його з механізму президентського впливу на інструмент підвищення власної ваги. Такий актив може виявитися вагомим аргументом в майбутніх переговорах про подальшу політичну долю Луценка. Який, як і раніше, вірить в себе і не дуже вірить в щасливу долю нинішнього патрона», — зазначає Рахманін.

Також він наводить як приклад впливу Порошенко на міських голів недавній випадок з мером Києва, Віталієм Кличком.

«За нашою інформацією, Петро Олексійович не так давно вимагав від Віталія Кличка публічно заявити про небажання брати участь у президентських перегонах і готовність підтримати Порошенка. Але поки не добився свого. При тому, що мова йде про формального соратника гаранта, зазвичай чуйного до прохань вождя. більш того: люди близькі до градоначальника стверджують, що Кличко справді на планує висуватися в президенти, незважаючи на тиск частини свого оточення», — розповідає журналіст.

Схожі новини