Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В ОБСЄ закликали переписати «диктаторський» закон про блокування сайтів в Україні

  • 07.07.2018, 13:56
  • 672

В ОБСЄ висловлюють стурбованість щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам нацбезпеці в інформаційній сфері», оскільки це може «поставити під загрозу вільний доступ до інформації в Інтернеті».

З такою заявою виступив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Гарлем Дезір.

Зокрема, Дезір закликав законодавців «серйозно переглянути текст законопроекту і збалансувати проблеми безпеки з правом громадян на вільне вираження і вільні ЗМІ».

«Хоча я поділяю проблеми нацбезпеки України, проект законопроекту має тягти за собою конкретні і чіткі заходи, спрямовані на захист принципів прозорості, пропорційності і необхідності та уникати застосування надмірно широких і надмірних заходів, що впливають на поширення онлайн-контенту в Україні», — заявив Дезір.

На його думку, у законопроекті також «відсутні положення, що забезпечують ефективний судовий нагляд і належний процес щодо рішень про блокування доступу до послуг».

Представник ОБСЄ відзначив стурбованість, виражену організаціями громадянського суспільства України щодо законопроекту, і запропонував допомогу його Управління у наданні подальших юридичних рекомендацій та рекомендацій експертної політики.

Раніше Дезір представив українській владі експертний правовий аналіз проекту закону, де викладено ряд рекомендацій відповідно до зобов'язань ОБСЄ щодо свободи ЗМІ та міжнародними стандартами.

Схожі новини