Передплата 2024 ВЗ

В Австрії парламент узаконив 12-годинний робочий день

  • 06.07.2018, 21:24
  • 449

Австрійські роботодавці зможуть вводити 12-годинний робочий день без підвищення оплати праці. Відповідний закон в п’ятницю, 6 липня, ухвалив парламент країни, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на австрійські ЗМІ.

Як повідомляється, зміни прийняли, незважаючи на масові протести, які пройшли минулого тижня у Відні. Їх підтримали депутати Австрійської народної партії канцлера Себастьяна Курца, праві популісти з Партії свободи і ліберали з опозиційної Neos.

Новий закон вступить у силу вже 1 вересня, хоча планувалося, що він буде діяти тільки з 1 січня 2019 року.

Раніше закон дозволяв не більше 10 робочих годин за день, або 50 годин за тиждень, відтепер дозволяється 12 годин за день — і 60 годин за тиждень.

Понаднормові години будуть оплачуватися, як і раніше, на 50 відсотків вище за стандартну ставку або за них буде надаватися вільний час.

Утім, працівникам дозволять відмовлятися працювати більше 10 годин за день без вказівки причин. Однак профспілки наголошують, що в Австрії немає механізму захисту від звільнення в разі постійної відмови від понаднормової роботи. Тобто теоретично працівника можуть звільнити без пояснення причин.

У керівних партіях запевняють, що новий закон нічого не змінить для більшості працівників. Окрім того, за їхніми словами, керівники компаній не зможуть приймати рішення за спиною працівників про те, скільки ті повинні працювати.

Опозиція ж вважає, що правлячі партії діють в інтересах бізнесменів, яким невигідно платити більше понаднормових.

Схожі новини