Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Путін запустив новий фейк проти України до своєї зустрічі з Трампом — РНБО

  • 06.07.2018, 18:16
  • 783

Кремль розповсюдив фейковий лист, в якому українські конструктори нібито критикують поставлені з США ракетні комплекси «Джавелін».

Про це повідомляє прес-служба Ради національної безпеки і оборони України.

«До уваги журналістів: в деяких електронних ЗМІ розповсюджується фейковий лист Генерального конструктора ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» на ім'я секретаря РНБО України Олександра Турчинова. Мета цього фейкового документу, сфабрикованого спецслужбами РФ, — скомпрометувати військово-технічне співробітництво між Україною та Сполученими Штатами Америки», — попереджають в РНБО.

Там заявили, що лист такого змісту ніколи не надходив до апарату РНБО і ніколи не підписувався генеральним конструктором конструкторського бюро «Луч».

«Цей лист — демонстрація намагання російських спецслужб зірвати співпрацю України зі стратегічними партнерами в питаннях військово-технічного співробітництва. Невипадково цей фальшивий документ з"явився напередодні зустрічі В. Путіна з президентом США Д. Трампом», — зазначають у раді.

РНБО просить ЗМІ не тиражувати цю дезінформацію.

Про цей «лист» у Facebook також повідомляє народний депутат з фракції «Народний фронт» Дмитро Тимчук.

Він також пише, що цей фейк розповсюджує Кремль напередодні зустрічі президентів Росії Володимира Путіна та США Дональда Трампа, щоб «створити в інформпросторі негативний резонанс — мовляв, Україна, отримавши американську військову допомогу у вигляді летальної зброї, посилено її критикує, причому нібито на офіційному рівні».

«В даному листі жорстко розкритикований технічний стан і характеристики переданих США українській стороні ПТРК «Джавелін» із зазначенням, що (цитата) «…застосування такого озброєння в бойових умовах може призвести до загибелі військовослужбовців», — пише Тимчук.

«Українська правда» знайшла в мережі зображення нібито фотокопії цього «листа».

Він датований 24 травня 2018 року. У «листі» генеральний конструктор — гендиректор київського КБ «Луч» О. П. Коростельов нібито відповідає на запит Турчинова з проханням проаналізувати надійність поставлених з Америки комплексів «Джавелін».

Причиною запиту став випадок з «відсутністю запуску маршових двигунів» у ракетних комплексах, що нібито мав місце 22 травня 2018 року.

Головний конструктор «пише», що нібито фахівці КБ проаналізували «Джавеліни» і знайшли в них купу проблем: «термін дії двигунів сплив», «невелика дальність польоту», «складність експлуатації у несприятливих погодних умовах», «необхідність залучати іноземців до обслуговування і ремонту», «висока вартість».

Коростельов «попереджає», що застосування цієї зброї нібито може призвести до загибелі військових.

Тож він «пропонує», замість «Джавелінів», озброїти українську армію вітчизняними ПТРК «Стугна», «які перевершують американський аналог за своїми показниками».

Схожі новини