Передплата 2024 «Добра кухня»

Небезпечна радянізація: в Україні вказали на сумну тенденцію на окупованому Донбасі

  • 06.07.2018, 15:17
  • 442

Окупаційна «влада» окремих районів Донецької та Луганської областей використовує символи СРСР для повернення людей в минуле і отримання контролю над ними.

Про це в коментарі «Апострофу» висловилися відразу ряд експертів з Донбасу.

На думку донецького філософа Олексія Панича, бойовики за допомогою радянізації отримують підтримку пенсіонерів: «Інших же просто „годують міфом“, і ті поки що „ковтають“ через брак кращої альтернативи».

«Якщо людей намагаються перекинути в минуле, то, природно, повинні з'явитися символи тієї епохи, яка пов'язана з цим минулим. Якщо людина жила в той час, то на неї дуже легко вплинути, а якщо ні, то так чи інакше вона все одно вихована на цих символах своїми батьками, які казали, що це добре», — додав колишній бранець бойовиків ДНР Ігор Козловський.
У той же час, експерти не можуть прийти до єдиної думки щодо того, наскільки небезпечна штучна радянізація.

Філософ Панич вважає, що сама по собі символіка не є небезпечною: «Вона працює, поки за нею стоїть якась політична сила, яка цю символіку використовує як маркер. У світлі стратегії реінтеграції я би виконував чинні в Україні закони про декомунізацію, а на решту поменше б звертав уваги. І я колись ходив з червоною краваткою. У моєму поколінні практично всі з нею ходили, але далеко не всі з нею зжилися».

Козловський, в свою чергу, вважає інакше: «Така ситуація досить небезпечна, адже ці символи приводять свідомість в стан скам'янілості, розучують людину мислити. Будь-яка свобода — це відповідальність, а коли все тобі пережували, поклали тобі до рота, у людини з'являється схема, яка дозволяє їй не мислити самостійно, а просто бути споживачем. Так простіше. Це знімає відповідальність, і людина у цій схемі зникає».

На його думку, буде дуже складно позбутися наслідків впливу радянських символів і окупантів на мирних жителів Донбасу.

«Практично неможливо. Якщо ці символи легко змогли реанімувати після 25 років, це означає, що з людьми ніхто не працював увесь цей час. А думаєте, далі хтось буде працювати? Звичайно, ні. Держава не зацікавлена у тому, щоб особистість розвивалася. Навпаки, зручно мати скам'янілості», — резюмував вчений.

Схожі новини