Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Супрун та нейрохірург спростували 4 міфи про біль у спині

  • 05.07.2018, 19:56
  • 632

В.о. міністра охорони здоров’я розповіла про основні чотири міфи про біль у спині.

Про це повідомила Супрун у Facebook.

Піковий вік виникнення болю у спині припадає якраз на людей віком від 35 до 55 років, тому навколо цієї теми існує величезна кількість міфів і спекуляцій.

Міф: Якщо болить спина — потрібно приймати хондропротектори.

Факт: Хондропротектор — лікарські препарати, які начебто стимулюють процеси регенерації хрящової тканини і уповільнюють її подальшу дегенерацію. Прийом хондропротекторів під час болю в спині (як і при інших проблемах) — марна трата грошей. Не існує ніяких досліджень, які доводять їхню ефективність.

Міф: Для лікування болю в спині обов'язково потрібні уколи або крапельниці.

Факт: Медикаментозне лікування болю в спині — мало не останній метод, про який варто думати, коли виникає біль у спині.

Насправді, ін'єкції можуть бути болісними і супроводжуватися ускладненнями, а лікування крапельницями взагалі не має ніякого наукового обґрунтування.

Якщо все-таки потрібні препарати для усунення болю, то цілком достатньо прийому таблетованих форм. Ефект при цьому точно такий же, як і від уколів. При цьому таблетовані форми препаратів набагато дешевші.

Міф: Якщо у мене болить спина вже у молодому віці, то що ж буде зі мною до старості?

Факт: Насправді, піковий вік виникнення болю у спині припадає на 35−55 років. Після 55 років поширеність болю починає знижуватися, особливо це стосується болю, джерелом якого є міжхребцеві диски.

Міф: У мене погана постава, і тому болить спина.

Факт: Погана постава також не може бути причиною виникнення болю. Багато людей, мають «погану» поставу, проте не страждають від болю. У той же час зустрічаються пацієнти з гарною поставою, які відчувають сильний біль. Ми всі різні, тому не існує універсальної «ідеальної» постави. Насправді, відсутність активності веде до дискомфорту і появи болю в спині!