Передплата 2024 ВЗ

Порошенко підписав закон про Нацбезпеку, необхідний для вступу в НАТО

  • 05.07.2018, 15:14
  • 453

Президент Петро Порошенко підписав закон № 8068 «Про національну безпеку України».

Це очільник держави зробив під час наради РНБО, повідомляє Еспресо.TV.

«(Цим законом, — ред.) Ми твердо підтверджуємо курс України до НАТО та ЄС, рішучість наших дій у модернізації сектору оборони та безпеки. Підтверджуємо, що український народ чітко визначився зі своїм майбутнім — у колі європейських народів», — заявив Порошенко.

Нагадаємо, парламент ухвалив відповідний законопроект ще 21 червня. Секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник тоді зауважив, що для того, аби Україна стала членом НАТО, перший крок має зробити саме парламент, ухваливши необхідне законодавство.

Депутат також нагадав, що у представників НАТО та Євросоюзу спочатку були зауваження до законопроекту, які стосувалися 9 його областей. Втім, проблему було вирішено.

«15 червня керівництво України отримало листа від західних партнерів на підтримку фінальної редакції… В ньому зазначається, що текст, запропонований до другого читання, повністю відповідає стандартам європейським та стандартам НАТО в питаннях управління сектором безпеки та оборони», — наголосив Вінник.

Законопроект передбачає скасування трьох законів «Про основи національної безпеки України», «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави» та «Про організацію оборонного планування».

Депутати також схвалили внесення до законопроекту правок № 106, 115, 248, 279, 311, у тому вигляді, в якому їх зачитав Вінник з трибуни Ради. Ці правки відповідають рекомендаціям НАТО.

Зокрема, були введені наступні зміни:

Правка 106. Доповнити статтю 4 новою частиною третьою такого змісту, у звязку з цим змінити подальшу нумерацію частини четвертої. Прозорість передбачає повне розкриття фінансової інформації щодо функціонування сектору безпеки та оборони з метою забезпечення ефективного використання фінансових ресурсів з урахуванням вимог закону Про Державну таємницю.

Правка 115. Абзац перший частини другої статті шостої викласти у наступній редакції: ВРУ, відповідно до статті 89 Конституації, створює комітети ВРУ, до повноважень яких належить, зокрема, забезпечення контролю за діяльністю органів сектору безпеки і оборони.

Правка 279. Викласти у новій редакції: із введенням воєнного стану Національна гвардія приводиться у готовність до виконання завдань за призначенням в умовах дії правового режиму воєнного стану входить до сил оборони, виконує завдання та підпорядковується відповідно до положень закону України Про правовий режим воєнного стану та закону Про Національну гвардію.

Правка 311. Абзац перший частини першої статті 20 викласти так: розвідувальні органи України, державні або структурні підрозділи у її складі, уповноважені здійснювати розвідувальну діяльність з метою захисту національних інтересів від зовнішніх загроз.

Схожі новини