Передплата 2024 ВЗ

У Львові відкрилась виставка живопису і графіки Володимира Стасенка

У Львівському Палаці мистецтв експонують «РЕАКЦІЇ/АЛЮЗІЇ».

На виставці експонується більше півсотні робіт львівського художника Володимира Стасенка, написаних аквареллю, олією та графічні твори. Основу композиції становлять шість великих нових робіт, а решта допомагають максимально розкрити їх. Також експонуються твори, написані більше двадцяти років тому, що дає змогу порівняти творчість митця у різні роки.

Тема виставки — діалог між чоловіком і жінкою, діалог фізичний: у поглядах, у рухах, у положенні тіла. І в назві виставки «РЕАКЦІЇ/АЛЮЗІЇ» якраз зашифровано реакцію глядача на цей діалог.

«Назву запропонував її куратор, професор, історик мистецтва Роман Яців. На його думку, вона найбільш відображає суть виставки», — каже автор Володимир Стасенко. — Ми зараз багато чого переоцінюємо через війну, яка йде на сході України. Ми хочемо й мусимо зберігати нашу автентичність. Війна нас навчила гостріше відчувати сьогоднішній момент, скороминучість нашого життя та змусила переоцінити життєві цінності. Моя виставка і є розумінням цінності моменту, можливості отримання якихось справжніх почуттів".

Володимир Стасенко
Володимир Стасенко

«Світ образів Володимира Стасенка є сумою відбитків його безпосередніх вражень та опосередкованих алюзій. Звертання до міфологічних, історичних та літературних парафраз визначене широким діапазоном знань, невпинною роботою креативної думки. „Вростаючи“ в мережу позачергових зв’язків з різними культурними контекстами, художник проектує на них „вигини“ власного підсвідомого, модифікуючи пластичну мову в представленні символічних сцен та алегорій. За структурою образності полотна і рисунки мистця 1990- 2000 років тяжіють до стилістики неоекспресіонізму, лише з посутньою поправкою на семантику сенсоутворення, органічно злучену з індивідуальними життєвими досвідами автора. Ця настанова випливає з його ж нотаток: » … в своїх роботах я досліджую людські характери, почуття, переживання: Любов, Самотність, Зрада, Радість та Сум, Надія", — так відгукується про творчість Володимира Стасенка відомий львівський мистецтвознавець Роман Яців.

Це перша персональна виставка Володимира Стасенка у залах Палацу мистецтв. Митець є активним учасником виставок-конкурсів Осіннього та Весняного Салонів, виставки «Текстилізм» та інших. Персональні виставки Володимира Стасенка пройшли в Україні, Польщі та Німеччині. Твори зберігаються у приватних колекціях в Україні та за кордоном.

Довідка:

Володимир Стасенко народився у 1972 році у Львові, закінчив Львівське училище прикладного мистецтва ім. І. Труша, Українську академію друкарства, аспірантуру кафедри історії та теорії мистецтва Львівської академії мистецтв. Кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник НДЧ Львівської академії мистецтв. Доцент, завідувач кафедри Книжкової графіки та дизайну друкованої продукції Української академії друкарства.

Лауреат обласної премії у галузі дизайну (2015), заслужений діяч мистецтв України (2016), член активу НСХУ, Спілки критиків та істориків мистецтва, Спілки дизайнерів України.

Фото автора