Передплата 2024 «Добрий господар»

Відомий польський хірург провів майстер-клас для львівських лікарів

  • 05.07.2018, 12:56
  • 1 160

Єжи Гарасимчук проконсультував 35 дітей і провів одну складну операцію.

У Львівській обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ з 2 по 5 липня дітей, що мають захворювання щитоподібної залози і жовчного міхура, консультував відомий дитячий хірург, професор Познанського медуніверситету ім.К.Марцинковського Єжи Гарасимчук.

Спільно з професором дітей оглядали дитячий ендокринолог Львівського обласного ендокринологічного диспансеру Юрій Єрін, дитячий ендокринолог ОХМАТДИТу Андріана Крокус і керівник центру дитячої малоінвазивної хірургії ОХМАТДИТу Андрій Дворакевич, який і запросив відомого професора до Львова.

На спільний прийом до польського хірурга і львівських лікарів записалося 35 дітей з різних районів Львівщини, приїхали і діти із Закарпаття. 20 дітей мали проблеми з щитоподібною залозою, 15 — з жовчним міхуром.

Дітям, які мали проблеми зі щитоподібною залозою, лікарі спільно провели УЗД. Батькам 13 маленьких пацієнтів дали рекомендації щодо подальшого лікування під строгим контролем дитячого ендокринолога, а семеро дітей пройшли поглиблене обстеження, бо у них в щитоподібній залозі виявили утвори (пухлини), тому треба було дослідити, якого вони характеру, щоб часом не пропустити злоякісних.

«Під контролем ультразвуку професор Єжи Гарасимчук зробив сім біопсій. Такі процедури у Львові проводили вперше. Якщо раніше дітям потрібно було провести таке обстеження, то їх скеровували до Києва. Дослідження біопсій, яке провів патоморфолог, доцент Львівського медуніверситету Володимир Вовк, показало: у чотирьох дітей є доброякісні пухлини, за якими треба спостерігати. За деякий час цим дітям проведуть контрольну біопсію і якщо ці утвори будуть змінюватися, то їх треба буде оперативно видалити. Професор Єжи Гарасимчук знову приїде до Львова через три-чотири місяці», — каже Андрій Дворакевич.

У Польщі і в країнах Європи біопсію робить патоморфолог, у нас — ендокринолог або дитячий хірург. Можливо у наступний візит до Львова разом з професором приїде і патоморфолог Познанського медуніверситету, щоб поділитися досвідом з львівськими колегами.

Польський хірург спільно з львівськими колегами провів і одну складну операцію — прооперував 16-річного львів’янина, в якого була доброякісна пухлина на шиї.

Захворювання щитоподібної залози у дітей зустрічається не так часто, як у дорослих, але якщо дітям потрібно зробити біопсію чи прооперувати, то їх скеровують до Києва або за кордон. Зараз такі обстеження починають проводити вже у Львові. Згодом і оперувати дітей з такими проблемами будуть також у Львові.

«Львівські колеги зможуть на місці надавати дітям допомогу європейського рівня, і на це підуть не роки, а місяці. Бажання у лікарів надавати таку допомогу є. Наша співпраця лише розпочинається, підходи до лікування у нас схожі, ще потрібно трохи практики і деяке обладнання. Між Львівською областю і Великопольським воєводством (центр — Познань) є багато спільного: мають приблизно однакову площу, кількість населення тощо. Єдине, що ми маємо трохи більше досвіду в лікуванні даних хвороб у дітей, але цим досвідом ми завжди раді поділитися», — сказав ZAXID.NET професор Єжи Гарасимчук.

Схожі новини