Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна зробила новий крок до блокування в інтернеті

  • 05.07.2018, 12:38
  • 423

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони рекомендував народним депутатам прийняти в першому читанні законопроект № 6688, який дозволяє тимчасово блокувати інформаційні ресурси.

Відповідне рішення члени комітету підтримали на засіданні 4 липня, передає агентство Інтерфакс-Україна.

Законопроект запропоновано прийняти за основу з низкою застережень, які оприлюднив його автор і член комітету з нацбезпеки Іван Вінник.

«Підтримати за основу із зобов'язанням до другого читання вивчити висновки, викладені в рішеннях Європейського суду з прав людини, які я зачитав… з урахуванням вимог і положень Конвенції про основоположні права і свободи людини… чітка процедура можливості оскарження відповідного рішення та визначений перелік статей Кримінального кодексу, за якими такий захід забезпечення (блокування — ред.) може бути застосована», — сказав Вінник.

Цей законопроект пропонує надати право СБУ забезпечувати за рішенням суду або в інших встановлених законом випадках блокування доступу до певного інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, які встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій.

Блокування доступу до інформресурсів стане ще одним видом санкцій. Крім того, пропонується створити єдиний реєстр виконання судових рішень та застосування санкцій у сфері телекомунікацій.

Згідно із законопроектом, порядок блокування інформаційних ресурсів буде встановлювати Кабінет міністрів України.

Провайдерів телекомунікацій планують зобов'язати за власні гроші купувати і встановлювати технічні засоби, які визначить адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації за погодженням з СБУ, і які необхідні для блокування доступу до інформаційних ресурсів, а також обмеження і припинення надання телекомунікаційних послуг.

Разом з тим, Кримінальний кодекс України пропонується доповнити новою статтею, відповідно до якої, підставою для блокування інформаційного ресурсу і видалення з нього інформації за рішенням суду буде поширення через цей ресурс інформації «з використанням якої відбуваються тяжкі та особливо тяжкі злочини».

Схожі новини