Передплата 2024 «Добра кухня»

Українська символіка з’явилася у новій колекції Vetements

Тиждень високої моди у Парижі з політичним акцентом

Для презентації нової осінньо-літньої колекції, що відбулася у перший день Тижня високої моди у Парижі, Демна Гвасалія запросив пресу, байкерів та друзів Vetements на «торжество під час чуми».

Гості зайняли місця перед довжелезним столом-подіумом як на весіллі чи інших традиційних застіллях, знайомих усім жителям країн СНД. Свою колекцію дизайнер і креативний директор Balen ciaga присвятив своєму дитинству у Грузії і використав для привернення уваги до проблем рідної йому країни.

На кожну річ було додано штрих-код, просканувавши який з допомогою спеціального додатку, можна буде дізнатися про події, що відбулися в Абхазії та Грузії у 1992 році. Замість професійних моделей колекцію представили 40 хлопців і дівчат з Грузії — яскраві представники місцевої молоді. «Вони — це голос всієї молоді, яку не чують, яка потрапила під репресії політичного режиму і не може прямо заявити про свою позицію, оскільки ця молодь не є вільною насправді. Я сам це пережив. Це був болючий досвід, отже, мені хотілося про нього розповісти», — сказав дизайнер. У 1993 році родина Гвасалії змушена була покинути рідний Сухумі через те, що їхній дім був зруйнований внаслідок бомбардувань.

Про свою позицію Демна каже прямолінійно: худі (різновид светра з флісу чи бавовни з капюшоном. — Г. Я.) прикрашені провокаційним написом ««Иди на х…», «водолазки», розмальовані тюремними принтами-татуюваннями у вигляді куполів… Моделі крокували подіумом у камуфляжних брюках, балаклавах і куртках у кольорах українського, американського, грузинського і турецького прапорів — тих країн, яких торкнулися воєнні конфлікти сучасності.

Довідка «ВЗ»

Vetements — французький бренд, заснований грузинським дизайнером Демною Гвасалією 2009 року. З французької Vetements перекладається як «одяг». Демна каже, що насамперед хотів створювати одяг, а не високу моду.

Через брак фінансування свою першу колекцію дизайнер шив з группою друзів у своїй квартирі у спальному районі Парижа. Тепер Vetements — це група однодумців, які творять андеграундну моду. До творчої групи входить і рідний брат дизайнера Гурам Гвасалія.

Схожі новини