Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні створили військову форму, що спиняє кров одним рухом

  • 04.07.2018, 20:40
  • 991

Проекти-переможці конкурсу стартапів «BEST INVEST» втілюють у життя на Дніпропетровщині. Зокрема, це проект з виготовлення екологічного шиферу та пошиття військової форми, що спиняє кров.

Про це під час прес-конференції розповів координатор «BEST INVEST», директор інвестиційно-інноваційного центру при Дніпропетровській ОДА Олександр Коломійцев, повідомляє Укрінформ.

«Конкурс стартапів „BEST INVEST“ стартував на початку 2017-го. Його ініціювала Дніпропетровська ОДА. Було три етапи. Спочатку отримали понад півсотні ідей, далі відібрали 10 з них. Перед експертною комісією виступали вже автори трьох найкращих проектів. Усі вони були підтримані інвесторами та втілюються у життя», — розповів Коломійцев.

Нині вже виготовлено тисячу комплектів військової форми, що спиняє кров одним рухом. Секрет простий — у неї вшиті джгути. Їх неможливо загубити. Вони швидко зупиняють кровотечу. І стороння допомога при цьому не потрібна. Автор проекту — Тарас Балюк.

За словами Коломійцева, виготовлені примірники вже направили в Міноборони для тестування військовими.

Ще один стартап, що активно втілюється у життя, — екопокрівля. Його автор — Іван Рабізо. На неї відгукнувся турецький інвестор. Проектування та обладнання вже профінансовано. Виробництво розміститься у Павлоградському районі і забезпечить понад сотню нових робочих місць. Сусідом по виробництву стане Петро Назарько — ще один фіналіст конкурсу стартапів «BEST INVEST», автор проекту з екофасаду.

«Нині всі утеплюють будинки пінопластом — він дуже „горючий“ та небезпечний. Ми винайшли, як зробити міцний, вогнестійкий, при цьому екологічно чистий та недорогий матеріал для облицювання фасадів. Європейський інвестор профінансував ідею. Проектування вже позаду, чекаємо на експериментальний запуск виробничої лінії», — розповів Коломійцев.

Схожі новини