Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Миротворчу місію ООН на Донбасі хочуть бачити майже 60 відсотків українців

  • 04.07.2018, 18:40
  • 641

Ідею запровадження тимчасової адміністрації ООН за підтримки миротворчих сил для управління окупованими територіями на Донбасі підтримують близько 60% опитаних українців.

Про це свідчать дані дослідження GFK Ukraine, проведеного на замовлення об'єднання «Кальміуська група» та презентованого на брифінгу в Києві, повідомляє Укрінформ.

«Ще один міжнародний інструмент — запровадження у життя ідеї про міжнародну тимчасову адміністрацію — набирає підтримку 60% населення, які говорять про те, що це було б добре та ефективно для вирішення проблеми», — заявила, презентуючи результати дослідження, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна.

Майже 13% опитаних заявили, що цей спосіб розв’язання конфлікту лише погіршить ситуацію, 20% вважають, що це ніяк не вплине.

Водночас, таку ж підтримку у суспільстві має ідея розширених міжнародних перемовин з можливим долученням ЄС та США, інших міжнародних організацій, але без залучення представників «ДНР» та «ЛНР» — 59% опитаних вважають, що це буде ефективно в контексті розв’язання конфлікту на Сході. Така позиція превалює у всіх макрорегіонах України: від 68% на Заході — до 47% на Донбасі.

Також майже половина населення (48%) переконана, що примус Росії до поступок за допомогою міжнародних санкцій і тиску буде ефективним способом врегулювання конфлікту на Донбасі. При цьому 31% вважають, що санкції і тиск жодним чином не вплинуть на Росію в контексті завершення конфлікту.

Дослідження проводилося компанією GFK Ukraine, метод опитування — телефонні інтерв’ю з дзвінками на мобільні телефони та випадковим генеруванням номера телефона, період опитування — з 14 квітня по 2 травня 2018 року. Вибірка склала 1975 респондентів, з них 536 — з Донецької та Луганської областей (території, підконтрольні українському уряду). Максимальна похибка становить: для України — не більше 2,5%, для Донецької та Луганської областей — не більше 4,9%. Дослідження проводилося в усіх областях України за винятком непідконтрольної частини Донецької та Луганської областей та А Р Крим.

«Кальміуська група» — Об’єднання українських аналітиків, метою якого є відновлення державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Схожі новини