Передплата 2024 ВЗ

Субсидії: по-новому, і не всім

Якщо у помешканні батьків прописаний одружений син, який з ними не живе, доведеться вказувати не лише його доходи, а й доходи невістки.

Через нові правила нарахування субсидій, які діють уже два місяці, українці змушені звертатися в управління соцзахисту з новими заявами на оформлення держдопомоги. І часто отримують відмови. Юристи та працівники органів соцзахисту нагадують: якщо дохід менший від «мінімалки», субсидії не дадуть — доведеться звертатися у комісію з нарахування держдопомоги на оплату житлово-комунальних послуг.

Якщо працюєте на півставки або отримуєте мінімальну зарплату (у той час, як дружина перебуває у декретній відпустці), в управлінні соцзахисту вам зобов'язані надати письмову відповідь з поясненням причин відмови в оформленні держдопомоги: «Дохід менший, ніж мінімальна зарплата. ЄСВ не сплачений». Подаєте її разом з документами про доходи на розгляд комісії з проханням розглянути ваш випадок. Комісія проводить обстеження житлово-побутових умов і приймає рішення — надавати субсидію чи ні.

Цього року права інспекторів розширили. В акті, який складають, мають право зазначати, якою побутовою технікою ви користуєтеся або чи є ремонт у помешканні. Необхідно зберігати всі чеки. Якщо за нові меблі виклали понад 50 тис. гривень, але було це кілька років тому, потрібно надати документ, який це підтверджує.

Якщо мешкаєте у будинку площею понад 200 кв. м або квартирі площею понад 120 кв. м, субсидії не отримаєте. Зверніть увагу: рахується вся сумарна площа житлових, опалюваних, неопалюваних і підсобних приміщень (зокрема терас, лоджій, цокольних поверхів, підвалів тощо).

Якщо ви — людина працездатного віку, але офіційно не працюєте і не перебуваєте на обліку у Центрі зайнятості, ваш дохід автоматично визначатиметься у розмірі трьох прожиткових мінімумів (5523 гривні). Можете претендувати на субсидію, але мусите сплати ЄСВ у Пенсійний фонд за останні три місяці розрахункового періоду. Це — 2457 гривень (819×3). Такий внесок доведеться сплачувати двічі на рік — у травні і жовтні. Реквізити для сплати ЄСВ можна отримати у Державній фіскальній службі, куди потрібно звернутися з відповідним проханням.

Ще одне спірне питання — чи потрібно вказувати доходи осіб, які прописані з вами в одному помешканні, але фактично там не живуть? Потрібно, і не тільки їх. Якщо ваш син одружився і живе окремо, але прописаний за вашою адресою, доведеться вказати не тільки його паспортні дані і доходи, а й відповідну інформацію, що стосується вашої невістки. Також слід надати докази того, що син не живе з вами. Це може бути довідка з місця роботи чи навчання (якщо проживає в іншому населеному пункті) або договір оренди житла. Якщо син «живе у зятях», придбав власне житло чи неофіційно його орендує, довести роздільне проживання буде неможливо. Якщо у вас є онуки — їх також потрібно згадати у декларації. У полі «Примітка» слід зазначити «Зареєстрований, але не проживає».

Раніше, щоб підтвердити роздільне проживання, достатньо було показань сусідів та акта обстеження житла

Схожі новини