Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Шведи присуджуватимуть альтернативного Нобеля

Минулий склад Академії розпався після сексуального скандалу

Нобелівської премії у галузі літератури цього року не присуджуватимуть. Це вже остаточне рішення. Натомість група ентузіастів зі Швеції заснувала нову академію, інституцію, яка присуджувати альтернативного літературного Нобеля.

Старий склад Нобелівського комітету розпався
Старий склад Нобелівського комітету розпався

Нагорода, яку презентуватиме Нова Академія, називають просто — «Нова літературна премія». З Нобелівською премією у галузі літературі її поєднує багато. Перш за все, це буде нагорода, яка надаватиметься радою, до складу якої увійдуть представники шведської культури, але їх буде набагто більше (наразі вже є 106 осіб). По-друге, процедура присвоєння нової нагороди скопійована з «оригіналу». Переможця Нової літературної премії можуть оголосити вже у жовтні.

Однак є і відмінності. Сама Нова академія створювалася як альтернатива старій шведській академії.

«Ми створили нову Академію, щоб нагадати людям про те, що вільна література і культура повинні сприяти демократії, прозорості, співпереживанню і взаємній повазі, без привілеїв, тенденційної зарозумілості чи сексизму», — написали засновники Нової Академії на своєму веб-сайті та на Facebook. — У той час, коли цінності ставляться під сумнів, література стає ще важливішою противагою культурі тиші та гніту. (…) Надаючи цю нагороду, ми організовуємо протест. Ми хочемо показати людям, що серйозна робота над культурою не повинна бути пов'язана з репресивною мовою, нерівністю або жорстокістю".

Нова літературна премія відрізняється від оригінальної Нобелівської премії критеріями добору. Відзначеною може стати тільки книга, яка розповідає історію «людей у ​​всьому світі». Нобель же брав до уваги авторів, що, як говорив ще його засновник, написали «найвидатіші роботи ідеалістичного спрямування».

Тепер до 8 липня шведські бібліотекарі зможуть подавати кандидатури на премію. Можна надіслати кандидатури авторів щонайменше двох книги, одна з яких опублікована протягом останніх десяти років. Країна, у який живуть і творять письменники, не має значення.

Потім пропозиції подадуть на відкрите голосування (9−31 липня), там оберуть чотирьох кращих письменників. Саме їхні кандидатури обговорюватиме журі з письменників, журналістів та художників. Журі очолює Енн Пальссон, редактор та незалежний видавець.

Переможця оголосять у жовтні, а церемонія нагородження відбудеться 10 грудня. Наступного дня Нову Академію розпустять. Це буде разова акція, яка, однак, щороку підтримуватиме безперервність нагородження найважливішої літературної премії Швеції — лише в іншій формі.

Нагадаємо, що Нобелівська премія з літератури цього року не буде присуджена через скандал, пов'язаний з академією. У листопаді 2017 року газета «Dagens Nyheter» повідомила, що Жан-Клод Арно — фотограф, чия дружина Катаріна Фростенсон є членом Шведської академії, — понад 20 років використовував свої зв'язки зі світом культури, пристаючи з непристойними пропозиціями до початківців.

Неприйнятну поведінку Арно зафіксували в коледжах Стокгольмської та Паризької академій, а також у Культурному клубі Форуму, який вважають стартовим майданчиком у шведський світ культури. Як наслідок, лише 10 з 18 членів залишилися в Академії — четверо офіційно вийшло з її складу, ще четверо просто перестали ходити на засідання. Для кворуму бракувало двох осіб, тож премію не змогли присудити. У червні шведська прокуратура подала два звинувачення в згвалтуванні проти Арно. Йому загрожує до шести років позбавлення волі.

Натомість було оголошено, що замість премії'2018 вручать дві нагороди в 2019 році. Та видається, що про це можна говорити непевно.

— Нобелівська премія буде присуджена, коли шведська академія відновить овіру громадськості, і це не обов’язково станеться до 2019 року, — сказав в травні шведському радіо директор Нобелівського фонду Ларс Хайкенстен. — Я вважаю, що кожен повинен запитати себе, чи гідні вони Шведської академії і Нобелівської премії.

Схожі новини