Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За 50 гривень — кава, а на її пінці — ваше селфі-фото

  • 03.07.2018, 19:55
  • 1 857

У кав’ярню, де готують незвичний підбадьорливий напій, приходять, щоб освідчитись у коханні і «написати» побажання на день народження

Львів — кавова столиця України. Кав’ярень тут на будь-який смак і стиль, є фірмовий кавовий фестиваль. Нещодавно у центрі міста Лева запрацювало міні-кафе, де готують селфі-каву. На пінці підбадьорливого напою (капучіно або лате) бариста «вибиває» портрет замовника кави. Для цього помічниця баристи вас сфотографує на свій телефон і вже за п’ять хвилин ви отримаєте каву, яку шкода буде пити. У селфі-кав'ярню вирушила журналіст «ВЗ».

… З самого ранку гостей у кафе багато. Оскільки заклад дуже компактний, тісний, більшість гостей чекає на вулиці. Всередину заходять лише за замовленням. Працівниця кафе запропонувала мені два варіанти селфі на каві: або вона сфотографує мене на свій телефон, або я по вайберу скину їй своє улюблене фото із соцмереж. Вибираю перший варіант. За кілька хвилин мені приносять «каву імені Марії Доротич». За напій із селфі заплатила 50 гривень. Інші варіанти кави коштують значно дешевше. Американо — 16 гривень, еспресо — 20, капучино і лате — 24 грн.

Перші враження захоплюючі. Кавовий напій виглядає вишукано, красиво, оригінально. На пінці чітко видно мій силует, передано навіть дрібні деталі — колір очей, волосся, ременя від сумки (під час фотографування я тримала торбинку на плечі. — Авт.). «Смачного!», — сказав мені бариста Василь. Подякувала, але таку каву гріх пити, не «заселфившись» у соцмережах. Вразило те, що, як не крути паперовим стаканом, зображення на пінці тримає форму, не розходиться.

Як розповів «ВЗ» власник цього кафе, за сумісництвом бариста Василь Прохна, селфі-каву готують лише у Лондоні. Львів — друге місто, де варять незвичний напій. Навіть в Італії, яка славиться хорошою кавою, не готують селфі-каву. «Хотів з дружиною відкрити у Львові кафе, довго думали над концепцією. Хотіли, щоб це було щось оригінальне, нове, цікаве… В Інтернеті побачили, що є селфі-кава».

Запитую про секрет приготування селфі-кави. Каже, фото скидають на комп'ютер, а потім на спеціальний принтер, який працює за принципом 3-D друку. На пінку наносять харчовий барвник, який і формує зображення. Саме фото наноситься десять секунд".

Найбільше селфі-каву замовляють київські туристи. «Коли відкрили кафе, розраховували на молодь, яка має сторінки в Instagram, — каже Василь Прохна. — Але до нас ходять і літні люди. Найбільше тут туристів. Приходять молодята, які хочуть на пінці каві спільне фото на пам’ять. На День Святого Валентина приїхала молода пара з Бразилії. Виявилося, спеціально приїхали до Львова, щоб випити кави зі своїм селфі. Дві киянки відзначали у Львові день народження і теж кавували у нас».

Схожі новини